Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Blair İfade Verdi

İngiltere eski Başbakanı Tony Blair, Irak işgalini soruşturan Chilcot Komisyonu'na ifade verdi. 

30 Ocak 2010
Blair İfade Verdi

Komisyonda görevli özel uzmanlar tarafından sorgulanan Blair, kendisine yöneltilen soruları cevapladı. Konuşmasında Irak işgalini savunan Blair, "Bugün olsa yine aynı kararı verirdim." dedi.

Savunmasında, Saddam Hüseyin'in sadece bölgesinde değil tüm dünya için bir tehlike olduğunu belirten Tony Blair, "Konunun bu derece tartışmalı olmasından dolayı üzgünüm ancak Saddam ile o şekilde mücadele etmek gerekiyordu. Dünyanın şu an için daha güvenilir olduğuna inanıyorum. Eğer Saddam bugün hayatta olsaydı, hem nükleer hem de terörizmi desteklemede İran ile rekabette olacaktı. Aldığım karar doğrultusunda, bir durumda eğer nükleer silah üretme ihtimali olan biri varsa o kişiyi durdurmalıyız diye düşünüyorum. Yine olsa yine aynı kararı alırım." dedi.

Sorgulama sırasında Irak savaşından önce 2003 yılında Texas'da ABD eski Başkanı George Bush ile yaptığı özel görüşmede ne konuşulduğu sorusuna Blair, "Başkan Bush'a Irak savaşında askeri olarak yanlarında yer alacağımızı söyledim. O toplantıda Bush, bizden alması gereken desteği aldı." diye konuştu.

Toplamda 6 saat süren sorgulamanın ardından Blair, soruşturmanın sürdürüldüğü Irak Savaşı Soruşturması ismi verilen binadan ayrıldı. Bu arada bina önünde Blair'i protesto eden çok sayıda gösterici toplantı. Aralarında Afganistan ve Irak'ta ölen İngiliz asker yakınlarının da bulunduğu gösteriye, çok sayıda farklı sivil toplum kuruluşu da destek verdi. Blair'i protesto eden göstericiler, üzerinde, "Yalancı Blair" anlamına gelen pankartlar taşıdı.

İngiliz polisi ise, günlerdir büyük ses getiren gösteri alanında büyük güvenlik önlemi aldı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.