Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

İşgalci Sarkisyan Avrupa Mahkemesi'nde

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, 1992'de Ermenilerce gerçekleştirilen 'Hocalı Katliamı'nın emrini verdiği gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne verildi.  

09 Aralık 2009
İşgalci Sarkisyan Avrupa Mahkemesi'nde

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, 1992'de Ermenilerce gerçekleştirilen 'Hocalı Katliamı'nın emrini verdiği gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne verildi.

Serj Sarkisyan aleyhinde, Hocalı Katliamı'nın emrini verdiği iddiası ile açılan dava, Avrupa Mahkemesi'nin gündemine alındı.

Türkiye Aleyhinde Seslendirilen Temelsiz Ermeni İddiaları Teşkilatı, 1992 yılının Şubat ayında 637 kişinin ölümü, 487 kişinin sakat kalması ve 1275 insanın esir alınması ile sonuçlanan Hocalı Katliamı'nın emrinin Serj Sarkisyan tarafından verildiği iddiasıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmuştu.

İddiada, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ eyaletinde yasa dışı yollarla kurulan ve kendilerine "Dağlık Karabağ Ordusu" ismi veren terör çetesinin savunma bakanlığı görevine getirilen Serj Sarkisyan'ın emri sonucunda bir şehrin tamamen yok edildiği ifade edildi. Hala Hocalı'da esir alınan 150 insanın kaderi bilinmediğini kaydeden TASTEİ, Avrupa Mahkemesi'nin iddiların belgelenmesi için 10 Ocak 2010 tarihine kadar kendilerine süre tanıdığını duyurdu.

Teşkilat kendi elinde bulunan belgeler dışında Azerbaycan'ın Kars konsolosluğundan da ek belge talep etti. Sarkisyan sadece Hocalı soykırımı ile değil 1 milyon kişinin topraklarını kaybederek mülteci durumuna düşmesinden de sorumlu tutuluyor.

Bakü henüz dava hakkında bir açıklama yapmazken, Ermeni Milli Kongresi de Sarkisyan'ı Avrupa insan hakları mahkemesine şikayet etmeğe hazırlanıyor. Kongre başkanı Petrosyan 1 Mart 2008'deki olaylardan Sarkisyan'ı sorumlu tutarak, mahkemede hesap vermesini isteyecek. Bahsi geçen olaylar, başkanlık seçimlerinden sonra eylem yapan Ermeniler'in emniyet güçlerinin müdahalesi sonucunda hayatını kaybetmesi ile yaşanmıştı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.