Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

İhsanoğlu: Karabağ İşgali Sona Ermeli

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, tüm örgüt üyesi ülkelerin Azerbaycan'da Ermenistan işgalinin sona ermesi için gerekli siyasi ve ekonomik önlemler alması gerektiğini söyledi. Trend haber ajansına açıklamada bulunan İhsanoğlu, Ermenistan'dan Azerbaycan işgalini sona erdirmesini istedi. 

28 Ekim 2009
İhsanoğlu: Karabağ İşgali Sona Ermeli

Kasım ayında "Medeniyetler Diyaloğu: Azerbaycan'ın bakışı" adlı konferansa katılmak üzere Bakü'ye gideceğini kaydeden İKT Başkanı, "Azerbaycan İKT üyesi olarak Avrupa ve Asya arasında köprü görevi görüyor. Biz, Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarını işgale devam etmesini kınıyoruz. Yukarı Karabağ ihtilafında Azerbaycan'la dayanışma içindeyiz." dedi.

Sorunun uluslararası hukukun öngördüğü toprak bütünlüğü ve egemenlik hakları çerçevesinde çözülmesi gerektiğini kaydeden İhsanoğlu, "Güç kullanarak bir başka ülkenin toprak bütünlüğüne müdahalede bulunulması kabul edilemez." değerlendirmesinde bulundu.

İKT Genel Sekreteri, "Sorunun adil ve barışçıl bir yolla çözülmesini destekliyoruz. Ermenistan'ın işgal ettiği topraklardaki çalışmalarını da reddediyoruz." dedi. İhsanoğlu yerlerinden edilenlerin, barış ve güven içinde yurtlarına dönmelerinin de sağlanması gerektiğini kaydetti.

Güney Kafkaslarda Azerbaycan ve Ermenistan arasında sorun, Sovyetler Birliği dağılmadan önce 1988 yılında başladı. 1992 yılına kadar süren çatışmalarda Ermenistan, Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sini işgal etti. 30 bin kişi hayatını kaybederken, 1 milyon kişi de göçmen konumuna düştü.

1994 yılında ateşkes anlaşması imzalanmasına karşın, bugüne kadar Minsk Grubu çerçevesinde sürdürülen görüşmelerde henüz anlaşma sağlanamadı. Yukarı Karabağ dışında yedi bölgenin devrine sıcak bakan Erivan, Yukarı Karabağ'ın bağımsız bir statüye kavuşturulmasını istiyor.

Ajanslar

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.