Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Irak-Suriye Gerginliği BM'ye Taşınıyor

Bağdat, BM'den 'şiddeti destekleyen komşu ülke vatandaşlarını yargılamak üzere' uluslararası mahkeme kurulmasını istedi. 

04 Eylul 2009
Irak-Suriye Gerginliği BM'ye Taşınıyor

Irak'ta geçen ay düzenlenen bazı intihar saldırılarında Suriye'nin parmağı olduğunu öne süren Bağdat yönetimi, BM'ye başvurdu.

Irak hükümeti, BM'den şiddet olaylarını örgütleyen komşu ülke vatandaşlarını yargılamak üzere uluslararası mahkeme kurulmasını istedi.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de BBC'ye verdiği mülakatta, Suriyelilerin eylemleri doğrudan gerçekleştirmediyseler bile en azından planlanmasına katıldıklarını söyledi.

Hoşyar Zebari, hükümetinin Şam'a şüpheli kişilerin isimlerini ve hangi kamplarda eğitim gördüklerini içeren kanıtları sunduğunu ama sonuç alamadıklarını kaydetti.

Suriye ise iddiaları kesinlikle reddediyor. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad bugün konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi ve suçlamaların ahlak dışı olduğunu söyledi.

Bakanlıklar vurulmuştu

İki komşu ülke arasındaki gerginliğin temeli, 19 Ağustos'ta bomba yüklü kamyonlarla Bağdat'ta düzenlenen saldırılara dayanıyor.

Patlayıcı yüklü araçlar ve roketlerle düzenlenen bu saldırılarda 100'den fazla kişi ölmüş, 500'ü aşkın kişi de yaralanmıştı.

Birkaç dakika arayla düzenlenen saldırılardan biri, tüm hükümet binaları ile dış temsilciliklerin bulunduğu Yeşil Bölge'yi hedef alıyordu.

Dışişleri Bakanlığı binasının önündeki patlama dev bir çukur yaratmış, olayda Irak meclis binası da hasar görmüştü. Bir diğer patlama ise Maliye Bakanlığı yakınlarında meydana geldi.

Bunların dışında yine aynı gün, ikisi Yeşil Bölge'yi hedef alan en az üç roket saldırısı düzenlendi.

Kentin bu kadar yoğun korunan bir bölgesinde bu büyüklükte bir saldırı düzenlenebilmesi, olağanüstü bir durum olarak görülüyor.

Eski Baaslılar aranıyor

Irak yönetimi bu ölümcül saldırıların sorumlularının Saddam Hüseyin dönemindeki Baas Partisi'nin eski üyelerinden Muhammed El Ahmed ve Settam Fehan olduğunu kaydederek, bu kişilerin Suriye'de olduğunu söylüyor.

Kriz nedeniyle iki ülke de büyükelçilerini geri çekti.

Oysa Şam-Bağdat ilişkilerinde 20 yılı aşkın bir süredir devam eden gerginliğin ardından, büyükelçiler düzeyindeki ilişkiler daha birkaç ay önce başlamıştı.

Suriye yaklaşık 1,2 milyon Iraklı mülteciye evsahipliği yapıyor.

Bunların çoğu 2003'te ABD öncülüğünde başlayan işgal sonrasında ülkelerinden kaçarak Suriye'ye sığınmıştı.

Türkiye arabulucu olmak istiyor

Irak ile Suriye arasındaki sorunlar bununla da bitmiyor. Bağdat yönetimi Suriye'yi ayrıca Arap militanların saldırılar düzenlemek üzere Irak topraklarına geçmesine izin vermeye devam etmekle suçluyor.

Bu suçlama daha önce Amerikalılar tarafından da sık sık dile getirilmişti. Şam yönetimi ise bu iddiaların tümünü öfkeli bir dille reddediyor.

Ancak Şam yönetimi sözü geçen iki ismin Suriye'de bulunduğu iddiasını ayrıca yalanlamadı. Türkiye, İran ile beraber bu krizde arabulucu rolü üstlenmek istiyor.

Mısır'da bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bu teklifi bir kez daha tekrarladı.

Irak ise BM'den, eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastini soruşturan ekibe benzer bir uluslararası heyet oluşturulmasını talep ediyor.

Hariri suikasti konusunda da kuşkular Suriye üzerinde yoğunlaşmıştı. Suriye bu iddiaları da daima reddetti.

Kaynak: BBC

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.