Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Irak Halkı, Yönetimde Etnik ve Mezhebi Kontenjanlara Karşı

Irak?ta yapılan bir kamuoyu araştırması, Irak halkının üst düzey devlet kadrolarının etnik ve mezhebi kontenjanlara göre belirlenmesine karşı olduğunu ortaya koydu. 

31 Ağustos 2009
Irak Halkı, Yönetimde Etnik ve Mezhebi Kontenjanlara Karşı

Esvatu’l- Irak haber ajansının bildirdiğine göre Irak Başbakanlık kurumuna bağlı Ulusal Enformasyon Merkezi Tarafından yapılan bir kamuoyu araştırması, Irak halkının yüzde 70’inin yönetim kadrolarında enik veya mezhebi kontenjanlar belirlenmesine karşı olduğunu ortaya koydu.

Söz konusu kamuoyu araştırmasına göre Irak halkının çoğunluğu, etnik veya mezhebi ölçüler doğrultusunda oluşturulan kontenjanların iptal edilmesini isterken, 2010 yılı başında yapılacak olan parlamento seçimlerine de ülkenin geleceğinin belirlenmesi bakımından geniş katılım gösterileceğinden umutlu olduğunu ifade etti.

Irak’ta siyasi sürecin başarılı olmasını sağlamak amacıyla 2005 seçimlerinden sonra ülkedeki üst düzey makamlara, etnik ve mezhebi kontenjanlara göre atama yapıldı.

Bu çerçevede cumhurbaşkanının Kürt, yardımcılarından birinin Şii, diğerinin Sünni; Başbakanın Şii, yardımcılarından birinin Kürt, diğerinin Sünni, meclis başkanının Sünni, yardımcılarından birinin Kürt, diğerinin Şii olması kararlaştırılmıştı.

Öte yandan içişleri bakanlığı Şiilere, savunma bakanlığı Sünnilere, dışişleri bakanlığı da Kürtlere ayrılmıştı.

YDH

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.