Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Hizbullah, Uzlaşı Hükümetinin Neden Kurulamadığını Açıkladı

Hizbullah, Amerika ve bazı Arap ülkelerinin, hükümetin kurulmasına gidilen yolda sağlanan ulusal uzlaşıya müdahale ettiğini belirtti. 

29 Ağustos 2009
Hizbullah, Uzlaşı Hükümetinin Neden Kurulamadığını Açıkladı

Hizbullah, Lübnan hükümetinin kurulmasına ilişkin muhaliflerde bir engellemenin olmadığını, Amerika ve bazı Arap devletlerin Lübnan’ın içişlerine karışarak, Lübnanlı taraflar arasında sağlanan uzlaşıyı bozma girişiminde bulunduklarını belirtti.

Hizbullah Genel Sekreter Yardımcı Şeyh Naim Kasım, Suriye’nin başkenti Şam’da düzenlenen bir iftar programında yaptığı konuşmasında “Direniş, ABD eski Dışişleri Bakanı, giriş kapısının Lübnan olduğu Yeni Ortadoğu olarak adlandırılan projeyi işlersiz hale getirdi” dedi.

Lübnan ile Suriye arasındaki sıcak bağlara dikkat çeken Kasım “Lübnan, gücünü Suriye’den; Suriye de gücünü Lübnan’dan alır. Ne Suriye, Lübnan’a zarar verecek bir alan olur ne de Lübnan, Suriye’ye..” dedi.

Şeyh Kasım, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Düşünebiliyor musunuz Amerika, gasbedilen Filistin ve Arap topraklarının geri alınmasında saygın bir arabulucu. Güvenlik Meclisi, İsrail’in her gün katliam işlediğini, Kudüslülerin evlerini yıktığına ve gasbettiğine şahid olmaktadır. Buna rağmen hiç kimse harekete geçmemektedir. Şimdi onlar, işgal edilen topraklarımızı kurtararak bize geri verebilirler mi? Filistin’i verebilirler mi? Mukaddesatın bize dönmesini kabul edebilirler mi? Kesinlikle söyleyebilirim ki onlar bize hiçbir şeyi geri veremezler. “

Şeyh Kasım, Lübnan topraklarının kurtarılması için yek yolun direniş olduğunu söyledi. Şeyh Kasım “Toprakların kurtarılmasının tek yolu vardır. O da direniştir. 2000’den bugüne kadar yaşadıklarımız, izzetli bir yaşam için direnişin en uygun tercih olduğudur. Düşman, herhangi bir düşmanca saldırısının kolay olmayacağının bilincinde olduğu için binlerce kez hesap yapmaktadır. Direniş, Siyonistlerin her türlü saldırısına karşı hazırdır” dedi.

Lübnan’da hükümetin kurulmasının önündeki engellerin kaldırılması için çalıştıklarını belirten Şeyh Kasım “Biz, hükümetin kurulmasına olumlu yaklaştık. Hükümetin oluşturulacağı formül üzerinde kolaylık sağladık. Bulunduğumuz konumu, sadece kendimiz için kullanmıyoruz. Güçlü bir Lübnan için çalışıyoruz. Her zaman halkın sosyal ve ekonomik sorunlarının çözümü, siyasi istikrarın desteklenmesi, güçlü bir Lübnan ve ulusal uzlaşının sağlanması için çalışacağız” dedi.

Hizbullah milletvekillerinden Hüseyin Hac Hasan da iftar programında yaptığı konuşmasında “hükümetin kurulması için bir çok tavizler verdik. Saad Hariri’nin şimdiye kadar ki duruşunu da iyi bulduk. . Lübnan başta İsrail’in tehditleri olmak üzere büyük komplolara karşı direnebilmesi için birlik hükümetine muhtaçtır” dedi.

Hizbullah’ın Siyasi Meclis Başkan Yardımcısı Muhammed Komati ise, hükümetin ilanının gecikmesinden Amerika ve bazı Arap rejimlerini sorumlu tuttu: “Hükümetin kurulmasında, muhalifler engel değil. Fakat Amerika ve bazı Arap devleri, bizim üzerinde ittifaka vardığımız ulusal uzlaşı formülünü başarısızlığa uğratmak için müdahalelerde bulundular”

isra haber

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.