Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Hizbullah: Hükümetin Kurulmasının Önünde Dahili Engel Yok

Hükümetin kurulmasının geciktirilmesi, Hizbullah'ı endişelendirmeye başladı. 

26 Ağustos 2009
Hizbullah: Hükümetin Kurulmasının Önünde Dahili Engel Yok

Lübnan Çalışma Bakanı Muhammed Funeyş, Lübnan hükümetinin kurulması için işamların değil istişarelerin hızlandırılması gerektiğini söyledi.

Funeyş “Biz Hizbullah olarak hükümetle ilgili olarak genel bir ittifaka ulaşmak için çok çaba harcadık. Saad Hariri’nin de ittifaka ulaşılması için gece gündüz çalışması gerekmektedir” dedi.

Funeyş ayrıca Hizbullah’ın Hariri’nin yanı sıra hükümetin kurulması için taraflarla olan görüşmelerini sürdürdüklerini söyledi.

Diğer yandan Lübnan Meclisi’ndeki Hizbullah’ın grubu “Direnişe Vefa”nın başkanı Muhammed Raad hükümetin kurulmasını geciktirecek dahili hakiki bir gerekçenin olmadığını belirterek “Hükümetin kurulmasını geciktiren ulusal çıkarlarımız mı var? Bu yönde sorular çok. Fakat açıkçası kayda değer bir cevap bulamıyoruz. Hükümetin kurulmasının geciktirilmesinden endişe duymaya başladık” dedi.

Nehar gazetesine konuşan Raad, Mısır’ın başbakan olarak Fuad Sinyora’yı görme isteğini şöyle değerlendirdi: “Lübnanlılar, başbakanın kim olacağını takdir etmeye Mısırlılardan daha layiktir. Bu konuyla Hizbullah hücresi arasında bağın olduğuna katılmıyorum” dedi.

Hükümetin ilanının geciktirilmesinde, Hariri üzerinde baskıların olduğuna dikkat çeken Raad “Bazıları, Lübnan halkının beklentilerine karşı hükümeti oluşturmak istiyor. Biz, hiç kimseyi suçlamıyoruz. Fakat Hariri’nin, ülkenin ve vatandaşların menfaatlerini takdir etmesi ve başlangıçta ilan ettiği diyalog dili üzerine çalışmalarını sürdürmesini bekliyoruz” dedi.

Son dönemde Ulusal Özgürlük Hareketi Mişel Aun ile Hariri arasında, hükümetin kurulmasına ilişkin ortaya çıkan sorunların çözümü için Hizbullah’tan arabulucu olmasının beklendiğini ifade eden Raad “Hizbullah, böyle bir rolü kabul etmez. Çünkü biz Aun’un arabulucusu değil müttefikiyiz” dedi.

Bilindiği üzere 14 Martçılar, Aun’un Gibran Basil’i Ulaştırma Bakanı olarak atamasına karşı çıkmaktadır.

14 ve 8 Martçılar, Lübnan hükümetindeki bakanların siyasi partilere göre dağılımı üzerinde ittifaka varmış olmalarına rağmen bakanların isimleri üzerinde anlaşmaya varılamamasından ötürü hükümetin ilanında hala bir neticeye varılamadı.

isra haber

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.