Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Irak'lı Türkmenler, Talepleri Yerine Getirilmezse Nüfus Sayımına Katılmayacak

Iraklı Türkmenler, isteklerinin kabul edilmemesi halinde Irak'ta yapılacak nüfus sayımına katılmayacaklarını açıkladı. 

23 Temmuz 2009
Irak'lı Türkmenler, Talepleri Yerine Getirilmezse Nüfus Sayımına Katılmayacak

Irak Türkmen Cephesi (İTC), Kerkük'teki binasında çok sayıda Türkmen partisi temsilcisinin katıldığı bir toplantı düzenledi. Toplantıda konuşan İTC Yürütme Üyesi Talat Elhac İzzet, Kerkük'te sayıma karşı olmadıklarını ifade ederek, temennilerinin Kerkük'ün asıl unsurlarının belirlenmesi olduğunu kaydetti.


Ancak Kerkük'te emniyet ve istikrarın tam anlamıyla sağlanamadığına dikkat çeken İzzet, "Kentte hâlâ patlamalar devam ediyor. İnsan ölümleri devam ediyor. Kentte demografi değiştirildi. Kerkük'e göçmen adı altında 700 bin kişi getirildi. Nisan 2003'ten sonra nüfus belgelerinde değişiklik yapıldı. 23. Madde Komisyonu Kerkük'te bir çözüme ulaşamadı. Son 3 yılda doğum sayısı 123 bini buldu. Nüfusta ve gıda karnelerinde orantısızlık var." dedi. İzzet, bu sebeplerden dolayı Türkmen halkı olarak yapılacak nüfus sayımının ertelenmesini istediklerini dile getirdi.


Aksi durumda sayımlara katılmama kararları aldıklarını ifade eden İzzet, "Tüm Irak genelinde Türkmenler olarak sayıma katılmayacağız. O zamanda bu sayım geçersiz olacak. Bu doğru bir sayım olmayacaktır. Çünkü milletin yüzde 2'si katılamaması, sayımın doğruluğunu kaybettirir." şeklinde konuştu.


Türkmenler olarak isteklerini sıralayan İzzet şunları ekledi: "Irak Parlamentosu 23. Madde'nin sonucunu beklemeli. Seçmen belgelerine göçmen hanesi konulsun. Sayım belgesinde o kullanacak şahsın 2003 yılında önce nerde oturduğu ve geçen seçimlerde nerde olduğu yazmalı. 18 yaşını geçenlerin durumu araştırılmalı, gerçekten bu kadar büyük oranda bir artış var mı belirlenmeli. Oy kullanacak kişinin seçmen kâğıdına oturduğu ev kendisine ait mi yoksa işgal edilmiş bir yer mi ibaresi eklenmeli."

Cihan

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.