Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Azeri ve Ermeni Liderlerin Zirvesi Başladı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın Moskova'da ikili zirvesi başladı. Liderler MSİ 15:00'da President otelde bir araya geldi. 

17 Temmuz 2009
Azeri ve Ermeni Liderlerin Zirvesi Başladı

Liderlerin görüşmede herhangi bir anlaşma parafe etmeleri beklenmiyor. Aliyev ve Sarkisyan görüşme sonrası da herhangi bir basın toplantısı düzenlemeyecek. Azeri ve Ermeni liderler yarın Rusya devlet başkanı Dmitri Medvedev'in de katılımı ile üçlü bir zirve gerçekleştirecek.

Kremlin'den yapılan açıklamada devlet başkanlarının altıncı kez bir araya gelecekleri hatırlatılarak, Moskova'nın taraflara herhangi bir empozede bulunmama yönünde politika belirlediği kaydedildi. Açıklamada, "Rusya tarafların rıza gösterecekleri bir sonucun alınmasını destekliyor. Sorunun çözümü, Kafkaslarda sükunet ve istikrarın yeniden kazanılmasına katkı sağlayacak." denildi.

LİDERLER BİR YILDA ALTINCI KEZ GÖRÜŞÜYOR


Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin Ermeni işgali altında tutulduğu Yukarı Karabağ'la ilgili ilk ateşkes anlaşması 1994 yılında imzalanmıştı. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı çerçevesinde oluşturulan Rusya, ABD ve Fransa'nın eş başkanlıklarını yaptıkları Minsk Grubu, 15 yıldır barış görüşmelerini sürdürüyor. Liderler arasında ilk görüşme 6 Haziran 2008'de St. Petersburg'da başlamıştı. 2 Kasım 2008'de çözüm için askeri yola başvurmayacakları yönünde anlaşma parafe ettikleri Moskova zirvesinin ardından liderler, 28 Ocak 2009'da Zurich'de bir araya geldiler. 7 Mayıs 2009'da Prag'da bir kez daha görüşen Azeri ve Ermeni liderler, son olarak 4 Haziran 2009'da St. Petersburg'da görüşmüşlerdi.

MÜZAKERE MASASINDA NELER VAR?

Ermenistan'ın işgal altında bulundurduğu 7 Azeri bölgesi ve Yukarı Karabağ, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde Bakü'ye iade edilmesi gerekiyor. Bölgeden göç etmek zorunda kalan 1 milyon Azeri'nin evlerine dönmesi ve bölgenin güvenliğinin sağlanması müzakere edilen konulardan. Bir diğer sorun da Yukarı Karabağ'ın statüsünün belirlenmesi. Burada Erivan 'halkların kendi geleceklerini belirleme' prensibine sığınıyor. Bakü yerlerinden edilen halkların evlerine dönmelerinin ardından statü sorunun görüşülmesini istiyor.

Rus Vesti televizyonuna açıklamada bulunan Azeri lider, işgal altındaki yedi bölgenin beşinden ilk aşamada çekilmenin gerçekleşmesi, beş yıl aradan sonra da Laçin ve Kelbecer'in Azerbaycan'a verilmesinin müzakere edildiğini söylemişti. Yukarı Karabağ'ın statüsü ile ilgili müzakerelerin uzun süreceğine değinen Aliyev; "Bir yıl, on yıl ya da yüz yıl sonra anlaşabiliriz. Belki de hiçbir zaman uzlaşı sağlayamayız." diye konuşmuştu. Ermeni halkına da çağrıda bulunan Aliyev, "Her zaman savaş halinde yaşamamalıyız. Biz bunu istemiyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Ajanslar

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.