Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Ders Kitaplarında 'Misyonerlik Uyarısı' Kalkıyor

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, ders kitaplarından misyonerlik faaliyetlerine karşı uyarıları kaldıracağını açıkladı. 

20 Haziran 2009
Ders Kitaplarında 'Misyonerlik Uyarısı' Kalkıyor

Misyonerliğin ne olduğunun ders kitaplarında anlatılması, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'yu rahatsız etti. Bakan Çubukçu, ders kitaplarından misyonerlik faaliyetlerine karşı uyarıların kaldıracağını Taraf gazetesine açıkladı.

Taraf gazetesi yazarı Markar Esayan, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'yu arayarak, ilköğretim 8. sınıf inkılap tarihi kirabının 7. ünitesinde yer alan 'Türkiye'ye yönelik tehditler' başlığının kaldırılıp kaldırılmayacağını sordu.

Bakan Çubukçu, ders kitaplarında yer alan 'misyonerlik faaliyeti' alt başlığının yer aldığı 'Türkiye'ye yönelik tehditler' başlığındaki ifadelerin kendisini son derece rahatsız ettiğini, bu ifadelerin değiştirilmesi yönünde talimat verdiğini belirtti.

İşte kaldırılması yönünde talimat verilen 'Misyonerlik faaliyeti' başlığı altında yer alan ifadeler şöyle:

''Misyonerlik, sıradan bir inanç yayma faaliyeti değildir. Misyonerlik, düşünce ve düşünceyi ifade etme özgürlüğü kapsamında değerlendirilemez. İnsanları din değiştirmeye zorlayan sistemli ve organize bir harekettir. Misyonerler dini amaçların yanı sıra kültürel ve ekonomik amaçlar da taşırlar. Dış güçlerden, bazı sivil toplum kuruluşlarından ve kendi çevrelerinden sağladıkları büyük maddi destek sağladıkları büyük maddi destekle amaçlarını gerçekleştirmeye çalışırlar. Misyonerler, insanların ekonomik zorluklarını istismar ederler. Kendi inançlarına ait metinleri, değişik dillere çevirerek insanlara ücretsiz dağıtır ve gerektiğinde yazılı ve görsel medyayı propaganda aracı olarak kullanırlar. Devletimizin ve milletimizin milli birlik ve bütünlüğüne yönelik tehdit oluştururlar."

ÇALIŞTAY'DA MASAYA YATIRILACAK

Bakan Çubukçu, Marker Esayan'a açıklamasında, dini teşkilatlanmalar ve faaliyetler üzerinde Türkiye'de hassasiyet bulunduğunu, ancak bunun ifade özgürlüğü ve Anayasal hakların çiğnenmesinin gerekçesi olamayacağını da öne sürdü.

Yazıyla ilgili gereğinin yapılması yönünde talimat verdiğini ve derhal inceleyeceğini belirten Nimet Çubukçu, bu konu için önümüzdeki hafta bir Çalıştay düzenleneceğini de belirtti.

Dünyabülteni

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.