Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Din Öğretmenlerinin Aleviliğe Bakışı

DKAB öğretmenlerinin yüzde 70?i Aleviliğin öğretilmesi konusunda kendilerini yeterli görmediğini söyledi. 

25 Mayıs 2009
Din Öğretmenlerinin Aleviliğe Bakışı

25 ilde 800 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenine (DKAB) ‘Alevi Açılımı’ ve ‘Alevilik Dersi’ne ilişkin sorular yöneltildi. Öğretmenlerin yüzde 88’i okullarda Alevilik dersi olması gerektiğini söyledi. Bu öğretmenlerin yüzde 70’i de Alevilik dersi için yeterli bilgisi olmadığını itiraf etti. Sakarya Üniversitesi ile Değerler Eğitim Merkezi’nin ‘Öğretmenlerine Göre Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersleri, Yeni Eğilimler: Çoğulculuk ve Yapılandırmacılık’ araştırması Prof. Recep Kaymakcan tarafından gerçekleştirildi.

MÜSTAKİL DİN DEĞİL

ARAŞTIRMA, öğretmenlerin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi ve onunla irtibatlı konulardaki görüşlerini bilimsel olarak tespit etmeyi hedefledi. Bu amaçla 25 ayrı ilde 800 kadın ve erkek Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerine çeşitli sorular yöneltildi. ‘Aleviliği Nasıl tanımlarsınız’ sorusuna öğretmenlerin yüzde 23,8’ü ‘yaşam biçimi’ cevabını verdi. Yüzde 21,6’sı ‘siyasi oluşum’, yüzde 19,1’i ‘Şia’nın bir kolu’, yüzde 15,3’ü ‘mezhep’, yüzde 11,2’si ‘tarikat’ olarak tanımladı. Aleviliği müstakil bir din olarak tanımlayanların oranı sadece yüzde 0,8’de kaldı. Araştırmaya göre DKAB öğretmenlerinin yüzde 70’i Aleviliğin öğretilmesi konusunda kendilerini yeterli görmediğini söyledi.

İNANÇ ZENGİNLİĞİ

DKAB öğretmenleri, Türkiye’deki bulunan inanışların bir zenginlik olduğu görüşüne yüzde 81.3 gibi büyük bir oranda katılırken, diğer dinlere ait kitap ve broşürlerin rahatça dağıtımının yapılmasına ise yüzde 51.8 oranında karşı çıktı. İlk ve ortaöğretimde görev yapan DKAB öğretmenlerinin yüzde 60’ı bu dersin en temel metni olan DKAB programını ya hiç okumamış ya da kısmen incelemekle yetinmiş.

Kaynak: Star

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.