Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Kouchner: Azeri-Ermeni Zirvesi İyi Geçmedi

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan arasında dün Prag'da gerçekleştirilen zirvenin iyi geçmediğini açıkladı. 

08 Mayıs 2009
Kouchner: Azeri-Ermeni Zirvesi İyi Geçmedi

Azerbaycan ve Ermenistan'ın Dağlık Karabağ sorununun çözüm yöntemleri konusunda prensipte anlaştığı belirtiliyor. Ancak Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan arasında dün Prag'da gerçekleştirilen zirvenin iyi geçmediğini açıkladı. Azeri basınındaki haberlerde de, görüşmenin iyi geçmediği mesajı verildi.

Today.Az'nin haberine göre, Karabağ sorununun çözümü için oluşturulan Minsk Grubu'nun dört üyesinden biri olan Fransa'nın Dışişleri Bakanı, “İki taraf arasında büyük anlaşmazlıklar var. Her taraf sadece kendi politikasında ısrar ediyor ve taraflar aynı konuya farklı tepkiler veriyor" dedi.

Aliyev ile Sarkisyan'ın bir anlaşma için daha epeyce yol alması gerektiğini savunan Kouchner, Minsk Grubu olarak buna rağmen pes etmeyeceklerini söyledi.

Azeri APA ajansı da Aliyev-Sarkisyan görüşmesinin Ermenistan'ın katı tutumu nedeniyle olumsuz geçtiğini öne sürdü. Haberde Türkiye'ye de eleştiri yöneltildi.

Ajans haberini bir diplomata dayandırdı. Azeri diplomat, dünkü görüşmede Ermeni tarafının Karabağ konusunda son zamanlarda gelinen aşamanın da gerisine düştüğünü söyledi ve "Erivan, Türkiye ile anlaştığı yol haritasından cesaret alarak Karabağ konusunda Bakü'ye karşı tutumunu sertleştirdi" dedi.

Ermeni haber ajansı Panarmenian ise görüşme ile ilgili haberinde Rus tarafının görüşlerine yer verdi. Haberde, "Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Karabağ sorununu çözümü konusunda iyimser" ifadesi kullanıldı.

Aliyev ile Sarkisyan, ikinci görüşmeyi Rusya St. Petersburg'ta yapacak. AGİT Minsk Grubu Eşbaşkanlarından Matt Bryza, dün, liderlerin çözüm yöntemi konusunda anlaştığını ancak ayrıntıları açıklamaya yetkili olmadığını söylemişti.

Diplomatik kaynaklara göre liderler, yaz aylarında St. Petersburg'da yapılacak zirvede uzlaşılamayan 5 maddenin 3'ü üzerinde çalışacak.

Sarkisyan ve Aliyev, Karabağ'ın nihai statüsünü, bu statü oluşana kadar uygulanacak geçici statüyü ve Laçin koridoru ile Kelbecer idari bölgesini ele almak üzere anlaştı. Ancak edinilen bilgiye göre, Ermenistan, Kelbecer idari bölgesi konusunu hemen ele almak istemiyor. Zira, Ermenistan bu bölgeden hemen çekilmeye yanaşmıyor. Azeri cephesi de bu talebe soğuk bakmıyor.

Sarkisyan ve Aliyev, haziran ya da temmuz ayında yapılması planlanan zirveye kadar karşılıklı ziyaretleri de sürdürecek. Liderler bu dönem içinde Erivan ve Bakü'de temaslarda bulunacak.

CNN TÜRK

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.