Birleşmiş Milletler'in Irak Özel Sekreteri Stefan de Mistura, geçen hafta Kerkük ve tartışmalı bölgeler ile ilgili önerilerinin ikinci aşamasını oluşturan raporunu Kürt bölgesi ve Iraklı yetkililere sundu.
Henüz kamuoyuna açıklanmayan raporla ilgili Kuzey Irak'ta yayımlanan Hewler Post gazetesine konuşan Kürt politikacı Dr. Mahmud Osman, raporda Kerkük'te yapılacak referandumun 5 yıla kadar ertelenmesinin önerildiğini söyledi. Osman, "Rapor 140'ıncı maddeyi bypass etmiş. Kerkük'ün Hewler (Erbil) ile Bağdat tarafından yönetilmesi gerektiğini vurguluyor. Buna karşı çıkacağız" dedi.
'KÜRTLER İÇİN İYİ DEĞİL'
De Mistura'nın, Kerkük'ün 'yarı bağımsız' bir bölge haline getirilmesi, hiç bir yere bağlanmaması ve bütçesinin de Kerkük petrollerinden karşılanması' önerisinde de bulunduğunu söyleyen Osman, "Referandumun Kürt, Türkmen ve Arapların uzlaşmasından sonra yapılması öneriliyor. Bu öneri, Anayasa'nın 140'ıncı maddesi ile uyuşmuyor. Bu Kürtler için iyi bir şey değildir" diye konuştu. Rapora Türkmen Cephesi'nin de karşı çıktığını belirten Osman, 140'ıncı madde hayata geçirilemezse, Kürtlerin yönetimde ağırlıkta olması şartıyla bağımsız bir bölge olabileceğini dile getirdi. Arap ve Türkmenler de Kerkük'ün bölünmeden olduğu gibi kalması ve herhangi bir yere bağlanmamasını savunuyor.
BARZANİ TEMKİNLİ KONUŞTU
Kerkük gibi tartışmalı bölgelerin geleceğini belirleyecek 140'ıncı madde uygulanmazsa iç savaş çıkabileceğini öne süren Kuzey Irak Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, bu kez temkinli konuştu:
"Raporun bir nüshası elimize ulaştı. Üzerinde ciddi şekilde çalışılacak, sonra da Kürdistan Bölgesi'nin tutum ve görüşünü çok resmi bir şekilde ortaya koyacağız. Biz 140'ıncı maddenin de içinde olduğu anayasaya bağlıyız. Kürtler istikrarı arzu ediyor, bu da her iki tarafın anayasaya bağlı olmasını gerektiriyor."
BM'nin önerilerini içeren Kerkük raporu, 15 diplomat, akademisyen ve tarihçi tarafından Mart 2008'den bu yana hazırlanıyordu. 140'ıncı madde Kerkük dışındaki Hanekin, Sincar, Şeyhan, Zummar gibi statüsü tartışmalı bölgelerde önce normalleştirme ardından da nüfus sayımı ve referandumu öngörüyor. 2007'de yapılması öngörülen referandum BM'nin isteğiyle daha önce iki kez ertelenmişti.
450 Mossad ajanı Kerkük'te iddiası
Irak'taki el-Beyyinetu'l-Cedide gazetesi, İsrail'in Irak kökenli Yahudileri Irak'a gönderdiğini, özellikle Kerkük bölgesine yerleştirdiğini yazdı. Haberde, "9 Nisan 2003'te 900 kişilik Mossad grubu er-Rafıdeyn şirketi adı altında Irak'a girdi. 450'ü Kerkük'e kaydırıldı. Aralarında CIA tarafından 1996'da Guam adasına götürülen Kürtler de bulunuyor" denildi. Bu kisilerin Kerkük valiliği yakınlarındaki evlerde kaldığını belirten gazete "Irak'taki İsrail timi, bu yılın başlarından itibaren Kerkük ve nahiyelerinde arsa, tarla ve ev satın alma çabalarını yoğunlaştırdı" diye yazdı.
Kaynak: Sabah