Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Gordon Brown: Irak' taki Muharip Çalışmaları Sona Erdi

Irak'ta altı yıldır süren işgalin ardından, güneydeki Basra kentinde konuşlandırılan İngiliz askerlerinin çekilmesinde son aşamaya gelindi. 

30 Nisan 2009
Gordon Brown: Irak' taki Muharip Çalışmaları Sona Erdi

İşgal sırasında, 179 İngiliz askeri ölürken, çok sayıda asker de yaralandı ya da sakat kaldı.

Savunma Bakanı John Hutton, bu sabah Basra'da, savaşta ölen İngiliz personeli için düzenlenen anma törenine katıldı.

Hutton, İngiltere'nin, askerlerinin başardığı işlerden gurur duyması gerektiğini söyledi; "Bu, uzun ve zorlu bir harekât oldu. Buna şüphe yok ve bunun için, çok ağır bir bedel de ödedik." dedi.

Kentteki bir BBC Muhabiri, Basra'daki pekçok Iraklının, İngilizlerin işgal gücü olarak kamu hizmetlerinin geliştirilmesi anlamında pek birşey yapmamasından şikayet ettiğini söylüyor.

Irak'taki İngiliz güçlerinin resmen geri çekilmesi, geçen ay, Irak'ın güneyindeki birliklerin komutanı Tümgeneral Andy Salmon'un görevi bir Amerikalı generale devretmesiyle başlamıştı.

Savaş sırasında İngiliz güçlerince üs olarak kullanılan Basra Uluslararası Havaalanı da, bu yılın başlarında tam anlamıyla Iraklıların kontolüne devredilmişti.

BBC Savunma Muhabiri Caroline Wyatt, Irak operasyonlarının sona ermekte olmasının İngiliz askerleri arasında memnunluk yarattığını aktarıyor.

Wyatt, İngiliz askerlerinin çoğunun Irak'ta yaşananlar konusunda karışık duygular taşıdıklarını belirtiyor.

Irak'ın güneyi, bir yıl öncesine kıyasla daha sakin ama İngiliz güçleri, 2003 yılında ABD önderliğindekirak harekatına katıldığında, pek az kimse askerlerin 6 yıl sonra hala Irak'ta bulunmaya devam edeceğini düşünmüştü.

İngiliz güçleri Irak'tan ayrılmaya hazırlanırken, üst düzey askerî yetkililer, Irak savaşından bazı dersler alındığını, savaşın İngiliz güçlerindeki güçlü ve zayıf noktaları açığa çıkardığını itiraf ediyorlar.

BBC

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.