Türk ve Azerbaycan bayraklarını her yıl yakıyorlar ve gelecekte de çok yakacaklar. ‘Yol Haritası’ açıklanırsa da, sınırlar açılsa bile, her soframızın baş tarafında bir ‘aziz’ Ermeni otursa bile bayraklarımızı her yıl yakacaklar. Düşünün bir millet ki onun varoluşu soykırım iddialarına bağlıdır. ‘Soykırım’ bir milleti birleştirici faktördür. Ne kiliseleri, ne kültürleri bu milleti millet yapamıyor. Onlar, millet olmak için, kin ve nefret kusarak, Türkleri, barbar, vahşi ve kan içici göstermekten başka yol bulamıyorlar.
Her yıl olduğu gibi, bu yıl da binlerle insan sözde Ermeni soykırımının 94. yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma törenine katılmak için, 1965 senesinde inşa edilen Soykırım Anıtı’nın önüne toplandılar. Ama bu tören öncekilerden farklı tören idi. Zira batı dünyası Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleşmesi yönünde atılan adımları ve varılan mutabakatı kutlamaktadır.
Sarkisyan, 1915 olaylarının yıldönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Ermeni iddialarının birçok ülke tarafından tanındığını öne sürdü.
‘Amaçlarımız arasında kin veya intikam namına bir şey yok. Şimdi masum kurbanların anısını koruyarak, Türkiye ile önkoşulsuz olarak ilişkileri normalleştirmeye hazırız’ ifadesini kullanan Sarkisyan, ‘Ermenistan devletinin olmadığı durumlarda bu tür durumlarla karşılaşılabileceğini, bu nedenle devletin geliştirilmesi ve güçlendirilmesinin önemli olduğunu" belirtti.
Aynı gün Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinin bulunduğu Massachussetts Caddesi'nin karşılıklı iki kaldırımında Türkler ve Ermeniler gösteri düzenledi. Washington'da sabahın ilk saatlerinden itibaren Türk asıllı Amerikalılar, Büyükelçilik binasının hemen önündeki kaldırımda, ellerinde pankartlarla beklemeye başladı. Ermeni katliamlarını protesto eden Türklerin ellerinde Türk ve Azeri bayrakları yer aldı.
Bu her zaman böyle olacaktır. Türk ve Azeri bayrakları yana-yana yükselecekler. Bu iki bayrak yana-yana yükseldikçe, rahmetli Haydar Aliyev’in ‘bir millet iki devlet’ felsefesi yaşadıkça, Ermeniler bayrak yakmaya devam edecekler. Çünkü korktukları tek şey, uydurdukları tarihin yalan olduğunu bir gün bütün dünyanın anlamasıdır.
ABD Başkanı Obama ‘soykırım’ kelimesini telaffuz etmedi. Türkiye ile yakınlaşmaya Ermenistan’a Rusya’dan gelen tepkiler ise şimdilik belli değil. Bu bakımdan Erivan, ciddi bir telaş içindedir. Rusya Kafkaslar’daki pozisyonlarını kaybederse ne olur? Birkaç gün önce Ermenistan Parlamentosu Başkanı Abramyan, Azerbaycan askeri bütçesinin Ermenistan bütçesinden çok olmasından duyduğu endişeyi dile getirmişti. Bayrakları da bu defa bu yüzden yaktılar. Çünkü Ermeniler, tarih boyu kendi iradeleriyle yönetilmediler. Ya bazılarının uşağı oldular, ya da bir devletin yönetimi altında yaşadılar.
Bugün Türkiye’nin dünyada artan nüfuzuna Azerbaycan’ın son 10-15 senedeki gelişme hızına inanamıyorlar. İnanamıyorlar ki başka topraklara göz dikmeseydiler, Hocalı’da gerçek soykırımı yapmasaydılar şimdi onlar da insan gibi yaşayacak, sefillik içinde olmayacaklardı. Bu yüzden bu defa bayrakları yaktılar.
Diasporanın tüm parası ‘soykırım müzeleri’ yaptırmaya harcanıyor, geri kalanı ise yalan-dolanla dolu tarih kitaplarına. Yakınlarıdan Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum gaz boru hattı, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı geçiyor. Hem de çok yakınından geçiyor. Ancak Ermeniler bunlardan tamamen mahrum kaldılar, kendilerini bu dev projelerden izole ettiler. Bu yüzden hırçınlaştılar. Bu defa bayrakları bu yüzden yaktılar.
Komşularının insan gibi yaşadıkları, yaratıp-ürettikleri bir zamanda, Ermeniler ayakta durabilmek için, bir parça ekmek için ellerinde olanları da Ruslara değer-değmezine de sattılar. Şimdi öncekinden daha feci durumdalar. Artık diaspora da para musluklarını kapatmaya başladı. Bu yüzden yaktılar Türk ve Azeri bayraklarını.
Türkiye, Avrupa’nın eş hukuklu üyesi olmak, Azerbaycan ve Gürcistan ise batıya entegre etmekte çaba gösteriyor, Ermeniler ise hala da yollarını, yönlerini belirleyemiyorlar. Bu yüzden yaktılar Türk ve Azeri bayraklarını.
Umutlarını ‘Yol Haritasına’ bağladılar. Ancak yaktıkları Türk ve Azerbaycan bayrakları ‘harita’, ‘yol’ falan bilmez. Bu bayrakların birlikleri anlaşmalarla olmamıştır. Bu birlik tarihin taa derinliklerinden süzülerek gelmiştir. Bu birliktelik damarlardaki saf kandır, dildir, medeniyettir. Bu ‘Bir Millet İki Devlettir’.
İbrahim Nebioğlu
25 Nisan 2009