Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Obama, 'Soykırım' Demedi Ama...

ABD Başkanı Barack Obama, merakla beklenen mesajında, 1915 olayları için 'Büyük felaket' ifadesini kullandı. 

25 Nisan 2009
Obama, 'Soykırım' Demedi Ama...

ABD Başkanı Barack Hüseyin Obama, 24 Nisan başkanlık açıklamasında, 1915 olayları için ''soykırım'' nitelemesini kullanmadı.

Ermenilerin "soykırım yıldönümü" olarak kabul ettiği bugün ABD Başkanı Barack Obama açıklamasında "soykırım" kelimesinin yerine "Büyük felaket" ifadesini kullandı.

Barack Obama, 1915 Ermeni olayları anma gününde yayınladığı açıklamada, ''94 yıl önce, 20. yüzyılın en büyük katliamlarından biri başladı. Her yıl, Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerinde 1.5 milyon Ermeni'nin katledilmesi veya ölüme yürümesini anıyoruz'' dedi.

Uzmanlar bu tanımlamanın da Ermenilerin kabul ettiği bir ifade olduğu belirtiliyor.

CNNTürk Dış Politika Danışmanı Yalım Eralp Obama'nın soykırım dememesine karşın sözlerinin ABD'nin önceki başkanlarından çok daha ağır ifadeler içerdiğini belirterek Türkiye'nin bu olayı hukuki yollardan sonuçlandırması gerektiğini savundu. Eralp bu ifadenin Ankara'da beklentilerin üzerinde bir açıklama olarak görülebileceğini belirtti.

Obama'nın kullandığı bu ifade'nin Ankara'da nasıl bir tepkiyle karşılanacağı merakla bekleniyor.

'ÇOK ŞEY DEĞİŞTİ'

Tüm anlaşmazlıklar bir noktada sonuçlanır. Burada da zamanla, her iki taraf da, ilerlemede çıkarları olduğunun farkına vardı. Ayrıca son 5-6 yılda büyük bir değişim yaşandı. Örneğin Hrant Dink suikastinin ardından Türk toplumunda ortaya konan üzüntü. Ermeni toplumu içinde kemikleşmiş fikirleri olan çevreler var ama kamuoyunun bu konuda esnek olmadığı yorumlarının abartılı olduğunu düşünüyorum.

'BASKI HAFİFLEDİ'

Uluslararası Kriz Grubu'nun Kafkaslar Bölgesi Direktörü Lawrence Sheets de bu tespiti destekledi.

Sheets, bu gelişmenin 'Amerika'da 'soykırım' sözcüğünü içeren bir kararın hemen kabul edilmesi yönündeki baskıyı hafiflettiğini' söyledi.

Lawrence Sheets'e göre bu gelişme yönetimi de rahatlatarak, Türkiye ve Ermenistan arasındaki görüşmelerin devamına kapıyı açmış oluyor.

Sheets'e göre 24 Nisan tarihi ve her yıl medyada 'kriz tehdidi' türünden ele alınan Amerikan başkanının konuşması geride kalınca bu konudaki tartışmalar rafa kalkmayacak.

Sheets bu yıl önemli bir adım atılmış olduğuna ve statükonun artık 'ilelebet devam edemeyeceğine' dikkat çekiyor.

Dünyabülteni

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.