Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Aliyev Medeniyetler İttifakı İçin Gelmiyor

ABD başkanı Obama`nın da katılacağı toplantıya Aliyev'in gelmemesi "Sebep sınır mı" sorularını gündeme getirdi. 

03 Nisan 2009
Aliyev Medeniyetler İttifakı İçin Gelmiyor

Türkiye-Ermenistan arasındaki sınır kapısının açılacağı yönündeki söylentilerin ardından, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in 6-7 Nisan'da İstanbul'da düzenlenecek Medeniyetler İttifakı toplantısına katılmaktan vazgeçtiği iddia edildi.

Azeri APA Ajansı, gayriresmi kaynaklara dayanarak verdiği haberinde, Aliyev'in davetli olduğu bu toplantıya katılmaktan son anda vazgeçmesinin "Türkiye'nin Ermenistan ile sınırları açmaya hazırlanmasına itiraz" gibi değerlendirilebileceğini yazdı.

Ajans, Wall Street Journall'da Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın katılacağı Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın 16 Nisan'da Erivan'daki toplantısı çerçevesinde Türkiye ile Ermenistan arasında sınırların açılmasına dair protokolün imzalanacağı yönünde bir haber yayımlandığını, Türk basınında da Türkiye'nin sınırları açma niyetinin Azerbaycan'da ciddi rahatsızlığa sebep olduğunu ve bunun gerçekleşmesi halinde Azerbaycan'ın Türkiye'ye gaz naklini durduracağını yazdığı bildirildi.

Haberde şu ifadeler kullanıldı:

"Bugünlerde Ermenistan'ın Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan da Ermeni basınına yaptığı açıklamada Türkiye ile sınırların açılması ile ilgili görüşmelerin yakında mantıklı bir şekilde sonuçlanacağını söyledi. Sınırların açılacağı ve sınır ticaretine başlanacağı hakkında bir açıklama da AKP Iğdır Milletvekili Ali Güner'in ağzından seslendi. Ali Güner, belediye seçimleri arifesinde seçmenlerle görüşmeleri sırasında Iğdır'da serbest ticaret bölgesi kurulacağını, diğer ülkelerle birlikte Ermenistan'dan olan işadamlarının da sınır ticaretine katılacağını, Ermenistan ve İran ile sınır ticareti işlemlerinin gümrükten muaf olacağını bildirdi.

Türkiye'nin Ermenistan'la sınırları açmaya hazırlandığını Avrupa Birliği'ndeki kaynaklar da tasdikledi. İki gün önce Euronews Ajansı AB'deki üst düzey bürokratlara dayanarak verdiği haberde, Ankara'nın Ermenistan ile sınırların açılması hakkında karar kabul edeceğini yazdı. Malumatta ABD Başkanı Barak Obama'nın Türkiye'ye ziyaretinden sonra Ankara'nın sınırları açabileceği bildiriliyor.

Bütün bu etkenler Türkiye'nin Azerbaycan'ın tavrını dikkate almadan, Dağlık Karabağ meselesi çözüme kavuşmadan Ermenistan ile sınırları açma niyetini tasdikliyor ve bu adım İlham Aliyev'in Türkiye'de Medeniyetler İttifakı Projesi toplantısına katılmaktan imtina etmesinin sebeblerinden biri olarak dikkate alınabilir. Tabii ki ziyaretten vazgeçme kararı cumhurbaşkanının iş grafiğine veya bir başka sebebe bağlı olması da istisna değil. Ama şimdilik görünen esas durum Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin son zamanlarda sıcaklaşması ve sınırların açılması ile ilgili haberlere Türkiye resmilerinin hiç bir tekzip vermemeleridir."

Azeri Meclisi'nde Türkiye'ye sert eleştiriler

Türkiye ile Ermenistan arasında gelişen diyalog sürecinde gündeme gelen iki ülke arasındaki sınırların yeniden açılması konusu Azerbaycan'da büyük endişe yarattı.

Azerbaycan Milli Meclisi'nin oturumunda söz alan iktidar ve muhalefet milletvekilleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümetini sert eleştiriler yöneltti. Milli Meclis Başkanı Oktay Esedov, "Sınırların açılması Azerbaycan'ın hayrına değil" dedi. Türkiye'ye "iktidar ihanet içinde" eleştirileri yönelten vekiller de oldu.

Kaynak: CNN

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.