Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Ermeni Sınırının Açılmasını ABD İstiyor!

Son günlerde gündemde olan ve hükümet tarafından da dillendirilen sınır meselesi, Wall Street Journal?e göre sonuçlandırılmak üzere.Gazete Türkiye ve Ermenistan'ın sınırlarını açma ve ilişkilerini düzeltme(!) yolunda bir uzlaşmaya varmak üzere olduklarını ve bunu yakında açıklayabileceklerini yazdı. 

03 Nisan 2009
Ermeni Sınırının Açılmasını ABD İstiyor!

Gazete Brüksel kaynaklı ve Amerikalı diplomatlara dayandırdığı haberde, Türkiye ile Ermenistan'ın sınırlarını açmalarının ve diplomatik ilişkilerini geliştirmelerinin petrol ve doğalgazın taşınma güzergahında bulunan ve önemi giderek artan bu bölgenin istikrarlaşmasına büyük ölçüde yardımcı olacağı belirtildi.
 
Haberde adının açıklanmasını istemeyen diplomatların, Türk ve Ermeni hükümetlerinin karşılıklı olarak "sınırları açma, diplomatik ilişkileri düzeltme ve tarihi uyuşmazlıklara bakacak komisyonları kurma" konularında müzakerelere başlamanın koşulları konusunda anlaştıklarını söyledikleri de belirtildi.
 
Türkiye ile Ermenistan arasındaki böyle bir gelişmeye hem iki ülkede hem de Azerbaycan'da güçlü bir muhalefet olduğu da belirtilen gazetede, iki ülke arasında ilişkilerin düzelmesi yolunda böyle bir uzlaşmanın Batılı devletler tarafından Kafkasların istikrarı açısından son derece önemli olarak değerlendirileceği de ifade edildi.
 
Haberde, ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Asya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Matşew Bryza'nın Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin bölgede tüm ilişkilerin gelişmesi açısından yeni ve olumlu bir dinamik yaratacağını söylediği de belirtilirken, Bryza'nın ayrıca Türkiye ile Ermenistan arasında olabilecek bir uzlaşmanın Yukarı Karabağ sorununun çözülmesi konusundaki çabaları nasıl canlandırabileceği konusunu Azeri yetkilerle görüşeceğini söylediği kaydedildi. Önceki gün Azerbaycan’da temaslarda bulunan Bryza, Bakü’de de sınırın açılması dileğini yineledi.

Bu arada hiçbir somut adım atmayan işgalci Ermenilerle görüşmelerin başlaması olasılığına Türkiye içinden ve Türk dünyasından yoğun tepki var. Türkiye’nin önceki yıllarda belirtmiş olduğu ön şartların hiçbirini yerine getirmeyen Ermenistan’a bu şekilde yaklaşımı kamuoyunda rahatsızlık uyandırıyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.