Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Mısır' daki Amerikan Üniversitesine Casusluk Suçlaması

Mısır Amerikan Üniversitesi, "Pentagon ile gizli mali destek anlaşması" haberini yalanladı. 

01 Nisan 2009
Mısır' daki Amerikan Üniversitesine Casusluk Suçlaması

Kahire Amerikan Üniversitesi ve Mısır'daki Amerikan büyükelçiliği, üniversitenin ABD savunma bakanlığından gizli mali destek aldığı iddialarını reddetti.

AlArabiya'nın bildirdiğine göre, Kahire Amerikan Üniversitesi'nden (AUC) yapılan basın açıklamasında, üniversitesin Pentagon'dan mali destek aldığı haberlerini red edilirken, Mısır'da muhalefete destek veren günlük al Masry al youm gazetesinin "yanlış" bilgi verdiği ileri sürüldü.

Al Masry al youm Pazartesi günü verdiği haberde, AUC'un Mısır ulusal güvenliği hakkındaki gizli bilgileri ABD Savunma Bakanlığı ve Deniz Piyadesi Birliklerine vermesi karşılığında 3.4 milyon Mısır pound (600 bin dolar) karşılığında bir anlaşma imzaladığını iddia etti.

Anlaşmanın ABD hükümetinin USAspending.gov web sitesinde yayınlanmasına rağmen tam açık olmadığı ve şüphelere yol açtığı kaydedildi.

Gazete, AUC Başkanı David Arnold'un Mart 2007'de New York'ta ABD Dış İlişkiler Konseyi'nde (CFR) yaptığı bir konuşmaya yer verdi. David Arnold, yaptığı konuşmada, Mısır hükümetinin, Amerikan üniversitesinin cemaat ve kamu üniversitelerinde geçerli olanlardan farklı kanunlarla yönetildiğinin farkında olduğunu söyleyerek AUC'da yaptıkları iş itibariyle çok fazla özgürlüğe sahip olduklarını kaydetti.

AUC ve büyükelçilik açıklamasında, üniversite ve ABD Donanma Tıbbi Araştırma Birimi (NAMRU) arasındaki anlaşmanın bulaşıcı bir hastalığın bilimsel araştırması hakkında olduğu bildirildi.

Anlaşmanın Amerikan resmi web sitesinde yer almasının şeffaflılığının bir göstergesi olduğu ifade edildi.

Dünyabülteni

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.