Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

CIA, Guantanamo` da İşkence Delillerini Yokediyor

CIA, işkence görüntülerinin olduğu kasetleri bir bir ortadan kaldırıyor, Guantanamo`da delillerin üstü kapatılıyor 

03 Mart 2009
CIA, Guantanamo` da İşkence Delillerini Yokediyor

CIA, Bush döneminde "terör" nedeniyle gözaltına alınan bazı kişilerin sorgulama görüntülerinin olduğu 100`e yakın video kaseti imha ettiğini ilk kez doğruladı.

CIA daha önce sadece iki bandın imha edildiğini söylemişti 
Bu doğrulama, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliğì`nin açtığı bir davadan sonra yapıldı.

Dava sırasında avukatlara sunulan bir mektupta, CIA`nın zanlıların ifadelerinin yer aldığı 92 video kasetini imha ettiği açıklandı. 

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliğì avukatları, Guantanamo tutsaklarının görüntülerinin yer aldığı bu kasetlerin yok edilmesinin, CIA`nın soruşturmalarda kullanılan işkenceyi gizlemek için sistemli bir şekilde çalıştığının kanıtı olduğunu söyledi.

Daha önce ortaya çıkan bazı video kayıtları ve serbest bırakılan Guantanamo tutsaklarının anlattıkları, sorgulama sırasında korkunç işkencelerin uygulandığını ortaya çıkarmıştı.

Amerikalı insan hakları örgütleri daha önce de işkence delillerinin sistemli bir şekilde "kaybolduğuna" dikkat çekmişlerdi.

Kasetlerde, "waterboarding" olarak adlandırılan ve zanlılara boğulma korkusu yaşatan bir yöntem de dahil olmak üzere, onlarca insanlık dışı işkence yönteminin izlerinin yer aldığına inanılıyor.

"Waterboarding", sırt üstü yatırılan kişinin, bezle örtülü yüzüne su dökülerek boğulma noktasına getirilmesi anlamına geliyor.

Amerikalı savcılar halen, bu videobantların, nasıl ortadan kaldırıldığını araştırıyor.

Dünyabülteni

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.