Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Putin Azerbaycan'daki Muhalif Azeri Sitesini Kapattırdı

Putin Azerbaycan'ın Rusça olarak yayın yapan day.az haber sitesini kapattı. 

22 Şubat 2009
Putin Azerbaycan'daki Muhalif Azeri Sitesini Kapattırdı

Daha önce Day.Az sitesinin teknik sorunlar yaşadığı için kısa bir süreliğine kapatıldığı bildirilmişti.. Ancak daha sonra sitenin tekrar açılamayacağı belirtildi. Sitenin genel yayın yönetmeni Elnur Baimov olaydan sonra her hangi bir açıklama yapmadı. Sitenin sahibi Anar Memmedhanlı ise kesin bir şey söyleyemeyeceğini ifade etti. 

Uzmanlar ise sitenin hükümet tarafından kapatıldığını öne sürdüler. Uzmanlar Devlet Başkanı İlham Aliyev'e yakınlığı ile bilinen millet vekili Anar Memmedhanlı'nın üzerinde büyük bir baskının olduğunu, sitenin çok daha önceden gazeteci Eynulla Fetullayev göz altına alındığı zaman kapatılmasının söz konusu olduğunu belirtiyorlar. 

Azerbaycan basını sitenin kapatılmasının sebebinin Boris Berezovski ile söyleşi yapmış olması olarak gösteriyor . 

İngiltere'de yaşayan Berezovski konuşmasında Putin'i hortumla suçluyor ve Putin'in yurt dışı bankalarındaki hesabında 40 milyar doların olduğunu öne sürüyor. Söyleşi yayınlandıktan sonra Putin Azerbaycan resmi yetkililerini arayarak sitenin kapatılmasını istedi. 

Azerbaycan yöneticileri de "yukarıdan gelen emri" Memmedhanov'a ulaştırdı ve sonunda site kapatıldı. Azerbaycan resmileri bu haberi inkar ettiler . Bu konudaki açıklama Devlet Başkanlığı resmi yetkilisi Ali Hasanov'dan geldi. 

''Site 2003 yılında faaliyete başladı. Başlangıçta yayınlarını Azeri Türkçesinde ve Rusça olarak yapmaya başladı. Daha sonra ise Rusça olarak yayınına devam etti. Son dönemde sitenin haberlerinde muhaliflerin de görüşlerine yer veriliyordu. Özellikle de muhalif liderlerinden Araz Alizade'nin oğlunun hapsedilmesinden sonra Alizade hükümet aleyhinde sert eleştirilerde bulunmuş, eleştirinin tamamı sitede yayınlanmıştı. Hükümetin siteyi kapatmasına neden olabilecek ikinci bir olay daha yaşandı. Ermeni bir uzman ile söyleşi yayınlandı ve orada Azerbaycan yöneticilerinin çıkarlarına ters düşünceler söylendi.'' 

Bu olayda dikkati çeken diğer bir husus ise sitenin kapatılmasından ziyade milletvekilleri üzerindeki baskının artmasıdır. Anar Memmodhanov İlham Aliyev ile yakın ilişkiler içerisinde olmuştu ve bu ilişkiler İlham Aliyev'in devlet başkanlığından da çok daha öncelere dayanmaktaydı. Böyle bir olayda, bizzat İlham Aliyev tarafından baskılara maruz kaldığını düşünmek saflık olurdu. Çünkü onun hedefinde devlet başkanı değil daha çok devlet memurları vardı. Bu memurlar ise iktidar içerisindeki muhalif grupların üyeleriydi. Kurduğu site ise sadece Azerbaycan'da değil eski SSCB ülkelerinin tamamında ün kazanmıştı ve çok önemli bir okur kitlesine sahipti. Anlaşılan iktidar dahilindeki gruplarla devlet başkanı arasında mücadele giderek daha fazla dışa yansımaya başlıyor. 

Hatırlanacağı üzere birkaç gün önce Ramiz Mehdiyev'in adamı olarak bilinen Arif Alişanov devlet televizyonu başkanlığı görevinden alınmıştı. Hemen sonrasında karşı adım atıldı ve day.az sitesi kapatıldı. 

Ayrıca Rusça ve Azerice gazeteler çıkaran Eynulla Fetullayev'in hedefinde devlet başkanı değil memurlar vardı. Fetullayev daha çok içişleri bakanı Ramil Usubov'u eleştiriyordu. Neticede 2006'da hapse atıldı ve hala serbest bırakılmış değil. Anar Memmedhanov'un Fetollayev ile yakın ilişkileri olduğu bilinmektedir. Hatta bu ilişkiler dolayısıyla milli güvenlik bakanlığında sorgusu da alınmıştı. Son olaylar referandum öncesinde Azerbaycan'da muhaliflerden daha ziyade iktidar dahili grupların daha aktif olduğu gözükmektedir

Dünyabülteni

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.