Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Aliyev: Karabağ Sorunu Barış Yoluyla Çözülebilir

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun barışçıl yollarla çözümünde kaynakların henüz tükenmediğini ifade ederek, ''Karabağ sorunu, barış yoluyla çözülebilir, bu konuda ümitliyiz'' dedi. 

14 Şubat 2009
Aliyev: Karabağ Sorunu Barış Yoluyla Çözülebilir

Rus İtar-Tass ajansına açıklama yapan Aliyev, Karabağ'ın barışçıl yollarla çözümünü amaçlayan müzakerelerin uluslararası hukuk kuralları ve ilgili kuruluşlar tarafından kabul edilen kararlar ve belgeler doğrultusunda sürdürüldüğünü, bu belgelerde sorunun Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözüme kavuşturulması gerektiğinin ifade edildiğini kaydetti.

Karabağ sorununun ancak aşamalı şekilde çözüme kavuşabileceğini ifade eden Aliyev, ilk aşamada Karabağ etrafındaki yedi bölgenin boşaltılması ve mültecilerin kendi topraklarına dönüşü ve yerleşiminin sağlanması gerektiğini, ancak bundan sonra bölgenin statüsünün belirlenebileceğini söyledi.

Aliyev, bu statü ülkenin toprak bütünlüğü çerçevesinde tek bir etnik grubun yaşamasını öngörmeyecek şekilde üst düzey özerklik olabileceğini kaydetti.

TÜRKİYE'NİN BAKÜ BÜYÜKELÇİSİ KILIÇ

Bu arada, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç, bir bölümü işgal altında bulunan Goranboy bölgesinin Tapkarakoyunlu köyünü ziyaret etti.

Büyükelçi Kılıç, burada yaptığı açıklamada, Türkiye-Ermenistan ilişkilerine değinerek, ''Türkiye ile Erivan arasında iyi ilişkilerin kurulması için Azerbaycan topraklarındaki işgalin sona erdirilmesinin şart olduğunu'' söyledi.

Türkiye başta olmak üzere uluslararası kurum ve kuruluşların Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü tanıdığına dikkati çeken Kılıç, Türkiye'nin Ermenistan ile ilişkilerin iyileştirilmesi yönünde attığı adımların sadece komşuluk ilişkileri gibi değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Büyükelçi Kılıç, Türkiye her zaman komşularıyla iyi ilişkiler kurmaktan yana olduğunu belirterek, ''Çünkü komşu devamlı bizimle yaşayan insan demektir, onlarla iyi ilişkiler kurmamız gerekiyor, ama her şey uluslararası hukuk ve prensipler çerçevesinde olmalıdır. Biz barıştan yanayız. Bölgede barış olursa, Ermenistan da gelişir, biz kimseye kötülük dilemiyoruz'' dedi.

ATEŞKES İHLALLERİ

Öte yandan, Azerbaycan Savunma Bakanlığı, önemli kesimi Azerbaycan'ın Ermeni işgali altındaki toprakları üzerinde bulunan Azeri-Ermeni cephe hattında Ermenistan'a bağlı silahlı güçlerin ateşkes ihlallerini sürdürdüğünü bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Ermeni güçlerinin dün geceden sabah saatlerine kadar Ağdam ve Terter bölgelerinin çeşitli kesimlerinden, yakın bölgelerde konuşlanmış Azeri güçlerine belirli aralıklarla ateş açtığı kaydedildi.

Açıklamada, ateşkes ihlallerinin karşı ateş açılarak sona erdirildiği, can kaybı olmadığı ifade edildi.

Palhaber

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.