Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Azerbaycan da Aşura

Kafkas Müslümanları İdaresi Başkanı Seyhülislam Allahşükür Paşazade: Azerbaycan'da Aşura Günü'nün geçirilmesi ayrı bir önem taşıyor dedi. 

12 Ocak 2009
Azerbaycan da Aşura

Paşazade konuyla ilgili açıklamasında "Önceki yıllardan farklı olarak, bu yıl Aşura Günü, İmam Hüseyin'in adına layık geçti. Bu önemli günü Müslümanların büyük bir kesimi andı" dedi. Sözlerinin devamında İmam Hüseyin'i yad etmenin hakkı yad etmek olduğuna değinen Paşazede, “Bu, aynı zamanda zulme karşı savaşı da yad etmektir. Azerbaycan'da bu günün geçirilmesi özel bir önem taşıyor. Çünkü bizim torpaklarımız işgal altındadır, binlerce insanımız şehid olmuştur. Bunun için Azerbaycan halkı hakkı, haksızı daha iyi anlar. Azerbaycan devleti dindarların bu günü anması için imkan yaratmıştır."dedi.

Paşazade Türkiye'deki uygulamaları da Azerbaycan'da görmek istediğini şu sözlerle dile getirdi. "Aşura Günü'nü anarken kan dökmek uygun değildir. Bunun yerine kan bağışları yapılmalıdır."

Bu çağrı üzerine Aşura Günü, Bakü'nün Teze Pir, Ejderbey, Hacı Sultanali mescitlerinde, Mir Muhsin Ağa ziyaretgahında ve diğer ibadet ocaklarında kan verme işlemleri başladı. Kafkas Müslümanları İdaresi'nin (QMİ) önderliğinde gerçekleştirilen kan bağışı kampanyası çeşitli kan hastalıklarından dolayı sıkıntı çeken çocuklar için yapıldı. Şeyhülislam Allahşükür Paşazade de Ejderbey Mescidi'nde kan verdi. Şeyhülislam'la birlikte birçok tanınmış şahsiyetler, milletvekilleri ve anayasa organlarının çalışanları da kan verdi. Gazze'deki katliamlara da değinen Paşazede "İslam dünyası Gazze'deki katliamlarla ilgili kesin sözünü söylemelidir. Kendisini demokrasinin beşiği olarak adlandıran ABD'nin İsrail'i desteklemesi anlaşılır değildir. Bu yıl Bakü'de düzenlenmesi planlanan Dinlerarası Diyalog toplantısında da bu konu gündeme getirilebilir." dedi
 

İçerişehir Cuma Mescidi'nde ise Kanverme Enstitüsü'nün doktorlarının organizesinde kan bağışı kampanyası düzenlendi. Ancak doktor sayısının yetersizliği, kan verme işlemlerini sekteye uğrattı. Sıkıntının doktorların değişik camilerde görevlendirilmesinden kaynaklandığı bildirildi. Toplanan kanlar Cumhuriyet Kan Bankı'na  verildi.

Aşura Günü Gence şehrinde de anıldı. Gence Bölge Kanverme Merkezi'nde ve İmamzade ziyaretgahında gerçekleştirilen kan bağışı kampanyasında 128 kişi kan verdi. Matem merasimleri ise şehir merkezindeki Şah Abbas Camisi başta olmak üzere İmamzade Türbesi ve mahalle mescitlerinde geçirildi.
 
Nardaran'daki  görkemli Aşura merasiminde ise ABD ve İsrail bayrakları yakıldı. Nardaranlı dinadamı Hacı Muhtar Rıza konuşmasında Ermenistan'ın Azerbaycan torpaklarına tecavüzünden, binlerce vatandaşımızın şehid olmasından bahsederek, Karabağ ve Erivan'ın kurtarılmasının Kudüs'ün kurtuluşundan geçtiğini söyledi. Sözlerine devam eden dinadamı, “Zaman gelecek milyonlarca insan, Müslüman, zalimlerin üstüne giderek Kuran'ın buyruğunu getirip, tüm Müslüman topraklarını kurtaracaktır." dedi.

Merasimde söz alan diğer konuşmacılar da dünya Müslümanlarını birliğe çağırdı.


İstanbul'daki Aşura törenleri Azerbaycan basınının da gündemindeydi. Liderimizin Karabağ konusundaki  açıklamları Azeri basının da dikkatini çekmişti. ANSPress ajanslara şu haberi geçti:
 
Türkiye'deki toplu Aşura merasiminde Dağlık Karabağ konusunda görüşler seslendirildi.

İstanbul'dakİ Halkalı Meydanı'nda Aşura merasimi gerçekleştirildi.Tören, “Caferi İnancını Tanıtma, Araştırma ve Eğitim Derneği” (Caferider) tarafindan düzenlendi. Kuran-i Kerim'in okunmasıyla başlayan merasimde konuşan Türkiye Caferilerinin lideri Selahattin Özgündüz, 1369 yıl önce Yezit tarafından şehid edilen Hazreti Hüseyn ve 72 kişiyi rahmetle andı. İsrail'in Gazze'ye karşı giriştiği askeri operasyonları kesin bir dille lanetleyen Özgündüz, Karabağ meselesine de değindi. "Bu gün Ermeniler Karabağ'da Azerbaycanlılara karşı aynı vahşilikleri sürdürmektedir" diyerek sözlerine şöyle devam etti. “Bu gün susmamızın sebebi Azerbaycan hükümetinin diplomatik yollardan netice elde edeceğine olan ümidimizdir. Ermenistan iyi bilsin ki, Türkiye'de onların ülke nüfusundan fazla Azerbaycan Türkleri yaşamaktadır. Bir gün Azerbaycan hükümeti ve onun rehberi diplomatik yollardan ümidin kesildiğini işaret ederse, sel olup akar, volkan gibi patlarız Erivan'ın üzerine” Özgündüz'ün konuşmasının ardından Kerbela müsibeti tiyatro oyunu ile sahnelendi. Törenin sonunda ise merasime iştirak eden yüz binlerce insan Gazze'deki katliamlarda yaralananlar için kan bağışı kampanyasına katıldılar.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.