Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

On Binler Halkalı'da Erbain Merasimi’ne Katıldı

Caferi Âlimler Birliği (CABİR) ve CAFERİDER tarafından, Hz. Peygamberimizin torunu Hz. İmam Hüseyin (a.s) ve 71 yareninin, Kerbela çölünde şehit edilişlerinin 40’ıncı günü olan Erbain Matem Merasimi Halkalı’daki Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde düzenlendi. 

03 Eylul 2023
On Binler Halkalı'da Erbain Merasimi’ne Katıldı

3 Eylül Pazar günü öğlen namazının ardından Zeynebiye Camii Kültür Merkezi’nin önünde toplanan on binlerce Ehl-i Beyt dostları Zeynebiye Caddesi’nde zaman zaman okunan mersiyelerle, Lebbeyk Ya Hüseyin sineleriyle “Geleneksel Erbain Yürüyüşü” gerçekleştirdi.

Erbain törenine, Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, İstanbul Valisi Davut Gül, Irak İstanbul Başkonsolosu Mustafa Nafi, Başakşehir Kaymakamı Uğur Turan, Alevi İslam İnanç Hizmetleri Başkanlığı Genel Sekreteri Serdar Gazi Karababa, Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Faysal Güler, İran İslam Cumhuriyeti İstanbul Kültür Ateşesi Hasan Didaban, Zeynebiye Camiasının değerli kurumlarının başkanları ve yöneticileri, siyasi parti temsilcileri, Sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri ve on binlerce Ehl-i Beyt dostları katıldı.

Sunumunu Muhammed Çaça’nın yaptığı Erbain töreni, Bedir'den Kerbela'ya, Kerbela'dan Çanakkale'ye, Çanakkale'den 15 Temmuz ve Karabağ Şehitlerine kadar tüm şehitler için yapılan saygı duruşu, İstiklal marşı ve CABİR üyesi Hüseyin Çaça’nın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

“Erbain şehitlerle, şahitlerin buluştuğu günün adıdır.”

Tören Caferi Âlimler Birliği (CABİR) Başkanı Ali Salmanlı'nın selamlama konuşmasıyla devam etti. Salmanlı konuşmasında, Aşura İslam’ı yaşatan gündür. Şam’da Hz. Zeyneb (s.a), zillet ve lanet zincirlerini Yezid ve Yezid zihniyetinin kollarına pranga olarak takmıştır. Hz. Zeyneb (s.a) Şam’da İmam Hüseyin’e (a.s) ait olan her şeyi geri alarak zaferle Kerbela’ya doğru yola koyulmuştur. Erbain Allah yolunda en güzel mücadele örneği olan şehitlerle, şahitlerin buluştuğu gündür. İşte Hz. Zeyneb (s.a) bugün bu zaferle kardeşi İmam Hüseyin’in (a.s) mübarek kabrine ulaşmıştır. Selam olsun o yolda yürüyenlere.” dedi.

“İslam âleminin tamamının Kerbela vakıasına sahip çıkması gerekmektedir.”
Alevi İslam İnanç Hizmetleri Başkanlığı Genel Sekreteri Serdar Gazi Karababa, 1343. yıldır Kerbela acısı hep yüreğimizde yaşamaktadır. Bu acıyı unutmamız mümkün değildir. İslam âleminin tamamının Kerbela vakıasına sahip çıkması gerekmektedir. Bizler Hüseyni duruşla var olmaya çalışıyoruz. İmam Hüseyin (a.s) Kerbela’ya kendi benliğinden ziyade dedesi ve babasının mesajını bize iletmek için gitmiştir. Eğer bizler o mesajı anlayabiliyorsak ne mutlu bizlere.” dedi.

“Bizler Kerbela’da da Muhammed Mustafa'nın (s.a.a) tarafındayız.”
Özgündüz, Erbain gününün Hz. Zeyneb’e (s.a) adanması yerinde olur herhâlde. Hz. Zeyneb (s.a) Al-i Aba’nın yanında büyümüş ve adını dedesi Resulullah'tan almıştır. Hz. Zeyneb (s.a) Kerbela hadisesinin birincil tanıdığıdır. Hz. Zeyneb’in (s.a) adeta yaratılış sebebi buydu. 

Bizler hak ve batılın mücadelesinin zinde tutulmasını ve bizim hangi tarafta olduğumuzu belli etmek adına bu törenleri gerçekleştiriyoruz. Bunu bir görev ve vefa borcu olarak adl ediyoruz. Bizler Bedir’de, Uhud’da ve Hayber’de haşimi tarafın yanındayız. Bizler Kerbela’da da Muhammed Mustafa'nın (s.a.a) tarafındayız. Bugün burada Hz. Zeyneb’in (s.a) tarafında olduğumuzu, Hinde’nin karşısında olduğumuzu göstermek için buradayız.” dedi.

“Çünkü Kerbela zulme zalime ve haksızlığa karşı mücadelemizin adıdır.”
İstanbul Valisi Davut Gül, “Hicri 61 yılının on muharrem günü asırlardır ciğerlerimizi yakın büyük bir hüznün Kerbela hadisesinin yaşandığı gündür. Gönüllerimizi yüzüne boğan bu acı hadisenin üzerinden 1343 sene geçti, ama ne geçen yıllar nede akıp giden zaman bu acıyı unutturmadı hafifletmedi. Çünkü Kerbela, Allah ve Resulü‘ne iman edip Ehl-i Beyt sevgisini gönüllere nakşeden hepimizin ortak acısıdır. Çünkü Kerbela zulme zalime ve haksızlığa karşı mücadelemizin adıdır. Dostlar tarihte yaşanan böylesi acı hadiseler bizlere nice ibretlik dersler veriyor. Hamdolsun bugün yeni acılara yol açmak isteyenlere karşı birlik ve beraberliğimizle en güzel cevabı veriyoruz. Kin ve nefreti arttıracak üsluba izin vermiyoruz. Allah ve peygamber sevgisi etrafında kenetleniyor Hazreti Peygambere onun aile fertlerine ve Ashabına duyduğumuz müşterek sevgili cem oluyoruz.” dedi.

Törende "Hz. Hüseyin'in (a.s) Günü" kitap Okuma yarışmasında dereceye giren yarışmacıların ödülleri İstanbul Valisi Davut Gül, Başakşehir Kaymakamı Uğur Turan ve CAFERİDER Başkanı Hasan Babur tarafından takdim edildi.

Ehl-i Beyt dostları Ünlü Ehl-i Beyt Meddahı Mesud Gufrani’nin okuduğu mersiyelere ağlayıp, sine vurarak eşlik etti. Tören, Erbain anısına Zeynebiye Gençlik Tiyatrosu'nun hazırladığı tiyatro gösterisiyle son buldu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.