Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Ölü Bayramı Kültürü

Azeri-Caferi kültüründe Nevruz Bayramı'nı kutlamadan önce ''Ölü Bayramı'' yapılmakta ve ölüler için yapılan bu hayır bayramına Nevruz Bayramı kadar önem verilmektedir. 

16 Mart 2022
Ölü Bayramı Kültürü

Ölü bayramının kesin bir günü olmamakla birlikte İstanbul’daki Azeri-Caferiler Nevruz Bayramı’ndan önceki cuma günü, cuma namazından sonra mezarlıkları ziyaret ediyor.

Geleneksel olarak Nevruz Bayramı'ndan önceki hafta, Ölü Bayramı olarak anılıyor. Mezarlıklar ziyaret ediliyor, mezarlıklar düzenleniyor, Kuran'ı Kerim ve dualar okunuyor, merhumların hakkında ihsanlar dağıtılıyor.

Ölülerin ruhu için helva yapılır, şeker kuru yemiş alınır, yumurta boyanır, özellikle iki bayram arasında cenazesi olanların hazırlığı daha geniş kapsamlı olur.

Evlerde hazırlanan yiyecekler; mezarlıkta fakir, fukara ve çocuklara dağıtılmaktadır.

Geleneksel kültürde o yıl içerisinde ölüsü olanların ilk Nevruz Bayramı o ailenin ''kara bayramı''dır.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.