Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

İran'da İki Sandıklı Seçim Sonuçlandı

İran?da yapılan 10. Parlamento ( Meclis-i Şura-i İslami), 5. Uzmanlar Konseyi (Şura- Hubregan) seçimlerinin resmi sonuçları açıklanmaya başladı. 

29 Şubat 2016
İran'da İki Sandıklı Seçim Sonuçlandı

3 Milyon seçmenle dengeleri değiştiren şehir başkent Tahran oldu, Tahranda oy sayımında sona yaklaşırken mecliste dağılım şu şekilde oldu;
 
290 sandalyeli İran meclisinde muhafazakar kanat 88 milletvekili ile temsil edilecek, seçimlerde muhafazakar kanadın en büyük rakibi olan reformistler ise 47 milletvekili ile İran meclisinde temsil edilecek. Reformcu kanada yakınlığı ile bilinen hükümetin yanında yer alan “itidal” grubu ise 13 milletvekili ile İran parlamentosunda temsil edilecek.
 
204 seçim bölgesinin 41’inde ikinci tur seçimler yapılacak. İran seçim kanunlarına göre adaylar yüzde 25’lik oy çoğunluğu sağlaması gerekiyor.
 
Rakamlar üzerinden değerlendirildiğinde muhafazakar kanatın üstünlüğü görülsede grubun lider kadrosu meclise giremedi. 
Muhafazakar milletvekili adaylarının lider kadrosu seçime girmek için başkanti tercih etmişti ancak milletvekili sayısının 30 olduğu Tahran’da,şu ana kadar kazanan tek muhafazakar aday yer almıyor.
 
İran İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Tahran seçim bölgesinde açılan 3846 sandıktan 2 milyon altı yüz otuz üç bin dokuz yüz beş oy sayıldı. Bu sonuçlara göre, Tahran’da meclise birincilikle girmeyi başaran reformcu kanadın lideri Muhammed Rıza Arif oldu,Rıza Arif’i, Ali Muttahari ve Ali Rıza Mehcub izledi.
 
Uzmanlar Konseyi
 
İran’siyasetindeki en üst yönetici olan dini lider’i ( Devrim Rehbari) belirlemek ve denetlemek gibi önemli yetkilere sahip olan Uzmanlar konseyi ( Şura-i Hubregan) seçim sonuçlarınetleşti.
 
88 üyeli konseyde yer almaya hak kazanan 64 isim muhafazakar kanat listelerinden. Tamamı din adamlarından oluşan ve ülke liderinin halefini seçmekle yükümlü 88 sandalyeli Uzmanlar Konseyinde başkent Tahran 16 sandalyeyle temsil ediliyor. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, başkent Tahran'dan Eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani önderliğinde seçimlere katılan 'reformcu' ve hükümeti destekleyen 'ılımlı' kanadın oluşturduğu ortak listedeki adayların 13'ü konseye girebiliyor.İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’de uzmanlar konseyi yarışını kazanan isimler arasında.
 
Muhafazakar kanadın yaşayan en büyük düşünürü sayılan Ayetullah Misbah Yezdi Uzmanlar Konseyine giremeyen isimler arasında.
 
 
Yakup Aslan

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.