Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

İspanya Filistin'i Tanıma Yolunda

İspanya Meclisi, Filistin devletinin tanınması için hükümete sunulan tavsiye kararını, oy birliğiyle kabul etti. 

19 Kasım 2014
İspanya Filistin'i Tanıma Yolunda

Filistin'in tanınmasına yönelik İsveç, İrlanda ve İngiltere parlamentolarında atılan adımların bir yenisi bugün İspanya'da gerçekleşti.

Ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) meclis gündemine getirdiği Filistin devletinin tanınmasına yönelik öneri, iktidardaki Halk Partisi'nin (PP) tutumuyla değişlikliğe uğrasa da, "Filistin devletinin tanınması" ifadesiyle kabul edildi.

Mecliste kabul edilen ve İspanya hükümetine tavsiye niteliği taşıyan metinde, "Uluslararası hukuk anlamında Filistin devletinin tanınması" kararı alınırken, bu tanımanın her iki tarafın karşılıklı güvenliğini ve barışını garanti eden, vatandaşların haklarına saygı gösteren ve bölgesel istikrarı sağlayan bir müzakere sürecinin sonucu olması gerektiği ifade edildi.

Orta Doğu'daki barış sürecinin küresel ve kalıcı bir çözüme ulaşması için, "Filistin'in egemen bir devlet olarak tanınmasının başta AB olmak üzere uluslararası toplumda teşvik edilmesini" savunan İspanya Meclisinde onaylanan kararda, 2015-2016 yıllarında BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyesi olacak İspanya'nın bu dönemde "adil ve kalıcı çözüm teklifleri" getireceği taahhüt edildi.

PSOE'nin sunduğu ilk karar metninde yer alan "Filistin devletinin tanınması" kelimesini "tanınmasının teşvik edilmesi" yönünde değiştirmek isteyen PP'nin bu ısrarı son anda engellendi. PP buna rağmen, İsrail'den gelebilecek tepkileri azaltmak için, "İsrail devletinin meşru çıkarları, endişeleri ve arzuları da dikkate alınmalıdır" şeklindeki bir ifadeyi de onaylanan karar metnine ekledi.

Meclisteki oturuma İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo da katıldı. Margallo yaptığı kısa konuşmada meclisteki siyasi partilere teşekkür ederek, İspanyol hükümetinin İsrail - Filistin meselesinin kalıcı çözümü, Orta Doğu'da barış ve istikrar için çalışacağını ifade etti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.