Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Tahran Yönetimi Müzakerelerden Memnun

İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili, 5 artı 1 ülkeleriyle yapılan müzakereleri "İleriye dönük ve olumlu" olarak değerlendirdi. 

04 Ekim 2009
Tahran Yönetimi Müzakerelerden Memnun

Celili, Tahran'a dönüşünde basına yaptığı açıklamada, 1 Ekimde Cenevre'de 5 artı 1 ülkeleriyle yapılan müzakereler hakkında bilgi verdi.

Celili, "İran'ın milli, bölgesel ve uluslararası potansiyelleriyle birlikte 5 artı 1 ülkeleriyle masaya oturduğunu ve son öneri paketlerini muhataplarıyla görüştüklerini" söyledi.

Müzakerelerde dünyanın kitle imha silahlarından arındırılmasının da ele alındığını kaydeden Celili, Amerikalı üst düzey diplomat William Burns dahil diğer müzakereci ülkelerin temsilcileriyle de görüştüklerini belirtti.

Uranyum zenginleştirme programının askıya alınmasının gündeme gelmediğini ifade eden Celili, "Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) istediği zaman nükleer tesislerimizde denetlemelerde bulunabilir" dedi.

Celili, IAEA Başkanı Muhammed El Baradei'nin İran'ı ziyaret edecek olmasını da olumlu karşıladıklarını bildirdi.

Yaklaşık 15 ay aradan sonra önceki gün ilk kez bir araya gelen İran ve 5 artı 1 ülkeleri, müzakereleri "başlangıç için olumlu bir adım" olarak değerlendirmiş ve bu ay içinde yeniden bir araya gelme kararı almıştı.

Baradey Salihi ile bir araya gelecek

Bu arada, İran'ın Cenevre'de Batılı ülkelerle yaptığı görüşmede yeni nükleer tesisi denetime açmayı taahhüdünün ardından Birleşmiş Milletler, harekete geçmeye hazırlanıyor. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Muhammed El Baradey konuyla ilgili olarak Tahran'da temaslarda bulunacak.

El baradey, İran Atom Enerjisi Kurumu'nun Başkanı Ali Ekber Salihi ile bir araya gelecek.

Tesise yapılacak denetimin tarihi ve denetim koşullarını görüşecek.

İran, geçtiğimiz haftalarda yapım aşamasında yeni bir nükleer tesisinin bulunduğunu açıklamıştı.

Açıklama, uluslararası toplumun tepkisini çekmiş New York'ta yapılan Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantılarının gündemini bir anda değiştirmişti.

Tahran ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya'nın temsilcileri bu ay içinde yeniden bir araya gelecek.

Cnnturk.com

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.