Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

''İsrail Gözünü Nil'e Dikti''

İşgal ettiği topraklarda Filistin halkını inim inim inleten İsrail, şimdi de gözünü Nil'e dikti. İsrail dışişleri Bakanı Liberman, Nil'in kollarının sardığı ülkeleri içine alan kapsamlı bir gezi için bugün ilk adımı attı. Çok sayıda İsrailli işadamının da katıldığı gezi, ?İsrail gözünü Nil'e dikti? şeklinde yorumlandı. 

03 Eylul 2009
''İsrail Gözünü Nil'e Dikti''

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman Nil'in kollarının sardığı ülkeleri de içine alan gezisine bugün ilk adımı attı. İsrailli işadamlarının da bulunduğu heyetle Etiyopya'ya gelen Liberman, 10 gün boyunca çeşitli girişimlerde bulunacak.

İsrail Dışişleri Bakanı Liberman, işadamları ile birlikte Nil havzasında bulunan Nijerya, Gana, Uganda ve Kenya gibi ülkelere 1 hafta sürecek bir gezi düzenledi.

Nil havzası ülkeleriyle arasında tarihi bir su sorunu olan Kahire ise İsrail'in Afrika çıkartmasından endişe duyuyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman'ın sözcüsü Yigal Polmor, “20 yıldan buyana hiç bir İsrailli diplomat tarafından Afrika ziyareti gerçekleştirilmemiştir. Şuan ki hedefimiz ise; siyasi ve iktisadi ilişkilerimizi güçlü tutmaktır” şeklinde konuştu.

Liberman, Etiyopya'da “Butagira seçkin tarım” merkezinin açılışına da katıldı. Etiyopya Kırsal Alanları Kalkındırma Bakanlığı tarafından kurulmuş olan Butagira seçkin tarım merkezi, Amerika kaynaklı uluslar arası kalkınma gurubu USAİD ve İsrail'in uluslar arası kalkınma gurubu MASHAV ile ortaklaşa çalışmalar yapıyor. Ayrıca Liberman, kendisine eşlik eden işadamları ve ticari temsilcilerle çeşitli iktisadi forumlara katılacak.

Afrika'da Yahudiler geçen yüzyıldan buyana yaşıyorlar. Amaçları seksenlerde İsrail'e yapılan göçle birlikte Yahudi devleti olan İsrail'de yaşamak. Şuanda ise hala İsrail'den geçiş izini almak için onay bekleyen Yahudiler Etiyopya'da barınıyorlar.

Kaddafi, Afrikalı liderleri İsrail'e karşı uyardı

Öte yandan Afrika'da yaşanan çatışmaların arkasında dış güçlerin parmağının olduğunu söyleyen Libya Lideri Muammer Kaddafi, özellikle İsrail'in Afrika'daki çatışmaların kızışmasından sorumlu olduğunu kaydetti.
Libya'nın başkenti Trablus'ta dün başlayan Afrika Birliği zirvesinin açılış töreninde konuşan Kaddafi, dış güçlerin müdahalesi engellenirse Darfur'un ve Güney Sudan'ın tehlikeli bir sorun olmaktan çıkacağını belirtti.
Kaddafi, dış müdahalenin ateşe benzin döktüğünü söyledi.

Darfur'daki ayrılıkçı gruplardan birinin Tel Aviv'de irtibat bürosunun bulunmasının Afrika'nın sorunlarına dışarıdan müdahale eden yıkıcı güçlerin varlığına delil olduğunu ifade eden Kaddafi, bu müdahalelerle Afrika'nın sorunlar içinde boğulmasının ve doğal kaynaklarının çok uluslu şirketler eliyle yağmalanmasının hedeflendiğini belirtti.

Darfur'da Sudan'ın petrolü bulunduğu için süper güçlerin Darfur sorunundan uzak olmadığını dile getiren Kaddafi, bu ülkelerin şirketlerinin petrolden aslan payını alması için Darfur'a el koymak istediklerini söyledi.
Afrikalı liderleri İsrail'e karşı uyaran Kaddafi, İsrail'in Afrika'daki tüm azınlıkları kullanmak istediğini ve İsrail'in Afrika'daki büyükelçiliklerinin etnik veya dini azınlıklarla ilişki kurmanın yollarını aradığını kaydetti.
Libya'nın başkenti Trablus'ta düzenlenen ve Kaddafi'nin yönetim koltuğuna oturmasının 40. yıldönümüne denk gelen Afrika Birliği zirvesine 43 Afrika ülkesi devlet ve hükümet başkanları katılıyor.

Habervaktim

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.