Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Irak' ın Ankara Büyükelçisi Direnişçi Liderin Oğlu

Irak Cumhuriyeti'nin Ankara'ya atadığı yeni büyükelçi görevine başladı 

11 Mart 2009
Irak' ın Ankara Büyükelçisi Direnişçi Liderin Oğlu

Irak hükümeti tarafından Ankara'ya atanan ve geçtiğimiz günlerde güven mektubunu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunan yeni Irak büyükelçisi Abdulemir Ebu Dabih görevine başladı. Türkiye ile ilişkilerin geliştirtmesine özel önem veren Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin büyükelçi Abdulemir'in atanmasında önemli rol oynadığı ifade ediliyor.

DABİH'İN BABASI İNGİLİZ SÖMÜRÜSÜNE DİRENMİŞTİ

Abdulemir Ebu Dabih'in babası, Irak'ta Osmanlı'nın dağılmasının ardından İngiliz sömürgesine karşı savaşan liderlerden Şeyh Muhsin Ebu Dabih.

Saddam Hüseyin döneminde de Irak Dışişleri Bakanlığı'nda görev almış bulunan Ebu Dabih'in 80'li yıllarda emekliye ayrıldıktan sonra İsviçre'de kaldığı ve Irak işgaline kadar da ülkeye geri dönmediği kaydediliyor.

ATAMADAN HER İKİ TARAF DA MEMNUN

Türkiye ile Irak arasındaki ikili ilişkilerin geliştiği bir döneme rast gelen atamadan hem Irak hem de Türk hükümetinin memnun olduğu belirtiliyor. Söylentiler arasında önceki büyükelçi Sabah Cemil Umran'ın emeklilik yaşının bir süredir geldiği ancak yerine yeni atamanın yapılmadığı da var.

Bazı kaynaklar büyükelçi Umran döneminde ikili ilişkilerin bazen büyükelçilik atlanarak ilerletildiği, bunun nedeninin de büyükelçi Umran'ın daha çok KDP eski Dış ilişkiler sorumlusu Hoşyer Zebari'ye yakın olmasından kaynaklandığını vurguluyor.

Dünyabülteni

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.