Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Azerbaycan Nabucco`da Kilit Ülke

Macaristan ve İsviçre'de düzenlenen toplantılar Avrupa ülkelerinin Azerbaycan'a olan ilgilerinin arttığını gösterdi 

05 Şubat 2009
Azerbaycan Nabucco`da Kilit Ülke

Azerbaycan Nabucco projesinin kilit ülkelerinden biri haline geliyor. Kısa bir süre öncesine kadar proje konusunda nihai kararı vermediklerini söyleyen Bakü yönetimi, son açıklamalarında projeye katılacağını duyurdu.

Azerbaycan devlet başkanı İlham Aliyev geçtiğimiz günlerde kesin olarak projeye katılacaklarını açıkladı. Aliyev, Azerbaycan`ın 2 trilyon kübametre doğalgazı olduğunu kaydederken, uzmanlar Azeri doğalgazının miktarının 5-6 trilyon kübametreyi bulduğunu savunuyor.

Azerbaycan tarafı Nabucco projesine katılmakla stratejik hedeflerini de gerçekleştirmek istiyor. Aliyev, "Biz işbirliğinin daha da ilerlemesini arzu ediyor ve bunun sonuçlarını görmek istiyoruz. Mali desteğe ihtiyaç duymamaktayız. Arzumuz AB ülkeleri ile daha yakınlaşmak ve bunun sonucunda da sorunların çözümünü temin etmektedir. Bunun için gerekli temeller bulunmaktadır. Enerji projelerinin işbirliğini daha da kuvvetlendireceğini düşünüyorum"sözleriyle bu amacı açıkça ortaya koyuyor.

Azerbaycan`dan gelen bu açıklamalar Avrupa ülkeleri tarafından olumlu karşılandı. Macaristan başbakanı Ferenç Dyurçan hem Azerbaycan hem de Türkmenistan ile stratejik iş birliğinin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca her iki ülkeye de teknolojik desteğin sağlanmasının önemine vurgu yaptı.

Nabucco projesinin tamamlanması için toplam 7.9 milyar avroya ihtiyaç var. Boru hattının uzunluğu 3.3 bin kilometre olacak ve yıllık 31 milyar kübametre doğalgaz sevkiyatı yapılabilecek. Projenin 2013 yılına kadar tamamlanması planlanıyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.