Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

On Binler Halkalı'da Erbain Merasimi’ne Katıldı

Hz. Peygamberimizin torunu Hz. İmam Hüseyin (a.s) ve 71 yareninin, Kerbela çölünde şehit edilişlerinin 40. gününde törenlerle anıldı. Törenlerin Türkiye'deki adresi İstanbul Halkalı oldu. 

19 Eylul 2022
On Binler Halkalı'da Erbain Merasimi’ne Katıldı

18 Eylül Pazar günü öğlen namazının ardından Zeynebiye Camii Kültür Merkezi’nin önünde toplanan on binlerce Ehl-i Beyt dostları Zeynebiye Caddesi’nde zaman zaman okunan mersiyelerle, Lebbeyk Ya Hüseyin sineleriyle büyük kalabalık “Geleneksel Erbain Yürüyüşü” düzenlendi. 

Erbain törenine, Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Faysal Güler, İran İslam Cumhuriyeti İstanbul Kültür Ateşesi Hasan Didaban, Zeynebiye Camiasının değerli kurumlarının başkanları ve yöneticileri, siyasi parti temsilcileri, Sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri ve on binlerce Ehl-i Beyt dostları katıldı.

CAFERİDER ve Caferi Âlimler Birliği tarafından düzenlenen anma merasimi, Bedir'den Kerbela'ya, Kerbela'dan Çanakkale'ye, Çanakkale'den 15 Temmuz ve Karabağ Şehitlerine kadar tüm şehitler için yapılan saygı duruşu, İstiklal marşı ve CABİR üyesi Hüseyin Çaça’nın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından anma merasimi CABİR Başkanı Seyyid Seccat Karakuş’un selamlama konuşmasıyla devam etti. Karakuş konuşmasında; “Bizlere Kur’an-ı Kerim’de lanetlenmiş bir soydan bahsedilmektedir. O lanetlenmiş soydan olan Yezit, Bedir’in intikamını almak için Kerbela faciasını gerçekleştirmiştir. Ancak Yezid bununla da yetinmeyerek Peygamberimizin kızlarını, gelinlerini ve çocuklarını esir ederek güç gösterisinde bulunmuştur. Kerbela kafilesi Şam'a vardıklarında bu kafilenin içerisinde Hz. Zeyneb (s.a) ve İmam Seccad (a.s)’da bulunmaktaydı. Hz. Zeyneb (s.a) Şam'da bir haftalık gibi süre içerisinde Yezid'in tahtını sallamıştır. 
Erbain ziyaretinin önemine değinecek olursak, bugün büyük sahabelerden olan Cabir bin Abdullah-i Ensarî, Hz. Hüseyin (a.s)'in ziyarete gelmiştir. Bugün ayrıca esir olarak gidip, muzaffer olarak geri dönen bu kervanda Kerbela'ya gelmiştir. Bunun anısına bütün müminler Peygamberimizin sahabesi ve Ehl-i Beyt’inin yaptığı bir uygulamayı bugün Kerbela'da milyonlar ile birlikte gerçekleştirmektedir. Siz değerli Ehl-i Beyt dostları da bugün temsili olarak bir yürüyüş yaparak bu Erbain programına teşrif ettiniz. Allah cümlenizden kabul eylesin.” dedi.

Karakuş’un selamlama konuşmasının ardından, merasimde konuşma yapan Cem Vakfı Alevi İslam İnanç Hizmetleri Başkanlığı Genel Sekreteri Serdar Gazi Karababa; “Bizler aradan asılarda geçse, Kerbela’da şehit olan şehitler Şah-ı İmam Hüseyin (a.s)’i gözyaşıyla anmaktayız. Eğer İmam Hüseyin (a.s) bu yolculuğa çıkmasaydı, bugün hiç kimse İslamiyet’ten bahsedemezdi. Bu topluluk İmam Hüseyin (a.s)’i ve Ehl-i Beyt’i yâd ederek bu günlere kadar geldiler. İmam Hüseyin (a.s)’in Kerbela’ya gidişi bir uyanıştır. Hz. Hüseyin (a.s) âlemlere rahmet olan dedesi Hz. Muhammed (s.a.a)’in bıraktığı mirasa sahip çıkmıştır. Eğer bizler rahatlıkla ibadetimizi yapabiliyorsak, işte bu Kerbela’da şehit olan İmam Hüseyin (a.s) ve yarenlerinin sayesindedir.” dedi. 

Merasim İran'dan programa katılan ünlü Ehl-i Beyt Meddahı Mesud Gufrani'nin okuduğu mersiyeler ve sinezenlerle devam etti. 

Gufrani'nin ardından anma merasimi Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz’ün konuşmasıyla devam etti. Özgündüz konuşmasında; “Erbain yani 40. gün İmam Hüseyin (a.s) ve yarenlerinin hicretin 61. yılında Kerbela’da şehit edilişlerinin üzerinden kırk gün geçmesi temsil edilmektedir. Bu yürüyüş Peygamberimizden tavsiye olarak aldığını düşündüğüm büyük sahabe Abdullah’ın oğlu Cabir bin Abdullah-i Ensarî’nin başlatmış olduğu bir harekettir. Bu sahabe gözlerinin kör olmasına rağmen Kufe’den Atiye ile birlikte Kerbela’ya Erbain ziyaretine gelmişlerdir. Sizlerin bugün Zeynebiye Camii ve Kültür Merkezi’nden başlatıp, “Halkalı Aşura” meydanına kadar yapmış olduğunuz temsili Erbain yürüyüşü işte bu yürüyüşün devamıdır. Ülkemizin her köşesinden milyonların hepsinin yüreği de bizimle beraber şuanda bu salonda atmaktadır. 

Erbain yürüyüşü zahirde mağlup gibi görünen ama hakikatte muzaffer olan bir hareketin yürüyüşüdür. Zalimi kanıyla mağlup eden, mazlumun yürüyüşüdür. İyileri selamlamak, kötüleri lanetlemek üzere başlatılan bir yürüyüştür. Bu yürüyüş İmam Hüseyin (a.s)’e doğru gönlümüzün onun yareni ile beraber ve O’nun aşkıyla attığını gösteren bir yürüyüştür. Bu yürüyüş namüsait şeraitte koca imparatorluğa zulüm bir avuç insanla karşı koyup muzaffer olmanın dik yürüyüşüdür. 

Bugün cahiliye mümessili Yezid mağlup olmuştur. İşte bu yürüyüş, o yürüyüştür. Bu yürüyüş dünya kadınlarının yüz akı ve temsilcisi olan İmam Ali (a.s)’nin kızı, Hz. Zeyneb (s.a)’in yürüyüşüdür. Bu yürüyüş mantığıyla Yezid’i sarayında onun Kufe valisi İbn-i Ziyad'ı Dar’ul imaresinde, hukuk dersiyle yerden yere vuran Hz. Zeyneb (s.a)’in yürüyüşüdür. Hz. Zeyneb (s.a)‘in dirayeti ve hitabeti sayesinde yeryüzünün ilk huseyniyesi Yezid’in sarayı yapmıştır. Hz. Zeyneb (s.a) görevini yüz akıyla yerine getirmiştir. Hz. Zeyneb (s.a) düşman karşısında asla diz çökmedi. Elinde zincir vardı, ama dili zincirli değildi. Hz. Zeyneb (s.a) zulmü çok güzel teşhir etmiştir. Hz. Zeyneb (s.a) cahiliyenin vahşi törelerini yeniden toprağın dibine gömmüştür. Hz. Zeyneb (s.a) babası Hz. Ali (a.s)’nin fethedemediği Şam’ı fethetmiştir.

Sözlerime son verirken, selam olsun İmam Hüseyin (a.s)’nin evladına. Selam olsun Çanakkale’de yatan çeyrek milyonu aşkın yiğide. Selam olsun Karabağ’ı yeniden sahiplerine döndüren kahraman şehitlerine. Selam olsun Bedir’den, Kerbelaya, Kerbela’dan Çanakkale’ye, Çanakkale’den, Karabağ’a ve günümüze kadar tüm şehitlerimize. Ve o şehitlerin yolunu yürüyen milletimize…” dedi.

Ehl-i Beyt dostları İmam Hüseyin’in (a.s) ve 71 yareninin Kerbela’da şehit edilişlerinin 40. günü, Erbain, anısına Zeynebiye Tiyatro ekibinin hazırladığı “Onurlular Kervanı” adlı tiyatro gösterisini gözyaşlarıyla izledi.

Ayrıca törende Küçükçekmece Kaymakamı Turan Bedirhanoğlu ve Cem Vakfı Genel Başkanı, Alevi Vakıfları Federasyonu Onursal Başkanı Prof. Dr. İzettin Doğan’ın mesajları okundu. 

Tiyatro gösterisinin ardından İran'dan programa katılan Ünlü Ehl-i Beyt Meddahı Ali Rıza İsfandiyari’nin okuduğu mersiyeleriyle salondakiler gözyaşlarına boğuldu.
 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.