Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Suudi Savcıdan Kaşıkçı Cinayeti Soruşturmasında 5 İdam İstemi

Suudi Başsavcı, Cemal Kaşıkçı cinayeti şüphelisi 5 kişi hakkında idam cezası istedi, Kaşıkçı'nın cinayetinin emrini kimin verdiğini açıkladı. Prens Selman'ın danışmanlarından Kahtani hakkında da soruşturma açıldı.  

16 Kasım 2018
Suudi Savcıdan Kaşıkçı Cinayeti Soruşturmasında 5 İdam İstemi

'Ses kaydını dinledim' diyen Sabah muhabiri: Kaşıkçı'nın son sözleri 'Boğuluyorum, poşeti kafamdan çıkarın' oldu
Suudi Arabistan Başsavcılığı Sözcüsü Şelan eş Şelan, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi soruşturmasına ilişkin başkent Riyad'da basın toplantısı düzenledi. 11 zanlıdan 5'i için idam cezası istendi. Şelan ayrıca Kaşıkçı cinayetiyle ilgili 21 şüpheliden 11'ine suç isnat edilerek dava dosyasının mahkemeye gönderildiğini belirtti.
"Kaşıkçı'nın ölümünde boğuşma ve öldürücü dozda ilaç verilmesi etken oldu" ifadelerini kullanan Şelan, "Cesedi parçalanarak konsolosluktan çıkarıldı"diye devam etti.
'YEREL İŞBİRLİKÇİNİN YAKLAŞIK GÖRÜNTÜSÜNE ULAŞTIK'
Açıklamada ayrıca, "Kaşıkçı'nın cesedini teslim alan yerel işbirlikçinin yaklaşık görüntüsüne ulaştık. Cinayet talimatını timin başındaki isim verdi" denildi. Şüphelilerden birinin ise, konsolosluktaki kameraları bozduğu vurgulandı.
'EKİP KURMA EMRİNİ ESKİ İSTİHBARAT BAŞKAN YARDIMCISI VERDİ, ÖLÜM EMRİ DE İSTANBUL'DA VERİLDİ'
Öte yandan Şelan, Kaşıkçı'nın ölüm emrinin de İstanbul'da verildiğini açıkladı: "Kaşıkçı'nın öldürülmesi için ekip kurma emrini eski istihbarat başkan yardımcısı verdi."
Bu arada Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın danışmanı Kahtani hakkında da soruşturma açıldı ve Suudi Arabistan'dan çıkışı yasaklandı.
Emniyet kaynaklarınca yapılan değerlendirmede, Kaşıkçı'nın gittiği başkonsolosluktan bir daha çıkmadığı teyit edilirken, başkonsolosluk binasında aynı saatlerde, 2 uçakla İstanbul'a gelen, aralarında yetkililerin de yer aldığı 15 Suudi vatandaşının bulunduğu, bu kişilerin daha sonra geldikleri ülkelere döndüklerinin belirlendiği kaydedilmişti.
ORTAK ÇALIŞMA GRUBU KURULMUŞTU
Konuyla ilgili Türkiye ve Suudi Arabistanlı yetkililerden oluşan ortak çalışma kurulmuştu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında görevlendirilen bir başsavcı vekili ile bir savcı koordinesinde konsolosluk binası ile Türkiye'den ayrılan Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosu Muhammed el Uteybi'nin konutunda inceleme yapılmıştı.
SUUDİ SÖZCÜNÜN BASIN TOPLANTISININ KRİTİK MADDELERİ
Sözcü Şelan'ın basın toplantısında paylaştığı soruşturma sonuçları maddeler halinde şu şekilde:
1- Kaşıkçı'nın eylül ayında ikna edilerek, ikna olmaması halinde ise güç kullanılarak ülkeye getirilmesi emri verildi. Bu emri veren eski İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed el-Asiri'dir. Asiri, bu emri görev ekibinin başkanına verdi. (isim zikredilmiyor)
2 — Görev başkanı, Kaşıkçı'nın getirilmesi için 3 gruptan (müzakereci-istihbaratçı ve lojistik destekçi) 15 kişilik bir ekip oluşturdu. Görev başkanı, Asiri'ye kurbanı (Kaşıkçı) tanıyan eski bir müsteşarla çalışmış eski bir arkadaşının müzakere heyetinin başına gelmesi için görevlendirilmesini önerdi. (isim zikredilmiyor)
3 — Asiri, söz konusu kişinin müzakere heyetinin başına getirilmesini talep etmek için eski müsteşarla iletişime geçti. Müsteşar buna onay verdi ve görev başkanıyla toplantı istedi.
4 — Söz konusu müsteşar, uzmanlık alanı basınla ilgili, görevle alakalı faydalı bilgiler vermek için görev başkanıyla ve müzakere heyetiyle görüştü. Kurbanın, Suudi Arabistan karşıtı ülke ve örgütler tarafından kullanıldığı ve yurt dışında bulunmasının ülke güvenliği için tehlike oluşturduğunu düşünerek, ekibi onu dönmeye ikna etmek konusunda teşvik etti.
5 — Görev başkanı bireysel olarak Kaşıkçı'nın güç kullanılarak getirilmesi durumunda operasyonla ilgili izleri silmesi için adli tıp uzmanlarıyla iletişime geçti.
 
6 — Görev başkanı, Kaşıkçı'nın güç kullanılarak getirilmesi durumunda güvenli bir yer temin etmesi için Türkiye'deki iş birlikçiyle (ismi zikredilmiyor) iletişime geçti.
7 — Müzakere ekibi başkanı, konsolosluk içindeki durumu gördükten sonra müzakerelerin başarısız olması durumunda Kaşıkçı'nın güvenli bir bölgeye alınmasının imkansız olduğunu anladı. Bunun üzerine müzakerelerin başarısız olması durumunda öldürülmesine karar verdi. Olayın cinayetle sonuçlandığı bilgisine ulaşıldı.
8 — İtiş, kakış ve kavganın yaşandığı olayda maktulun bağlandığı ve ölümüne yol açan yüksek dozda uyuşturucu iğne enjekte edildiği bilgisine ulaşıldı.
9 — Ölüm emrini veren ve cinayeti işleyen 5 kişi, bunu itiraf etti ve ifadeleri birbirini tutuyor.
10 — Maktulun cesedi, cinayeti işleyenler tarafından parçalandı ve konsolosluk binası dışına çıkarıldı.
11 — Kaşıkçının cesedini konsolosluktan 5 kişi çıkardı.
12 — Ceset, (ismi açıklanmayan) bir iş birlikçiye teslim edildi.
13 — Cesedi teslim eden kişinin tarifine binaen iş birlikçinin robot resmine ulaşıldı.
14 — Maktulun kıyafetlerini giyen kişiye ulaşıldı. Bu kişi dışarı çıktıktan sonra maktule ait kıyafetler, saat ve gözlük bir çöp konteynerinde bulundu. Ayrıca bu kişiye eşlik eden bir kişiye daha ulaşıldı.
15 — Konsolosluk binasındaki güvenlik kameralarını bozan bir kişiye ulaşıldı.
16 — Suçu işleyenlere lojistik destek sağlayanların sayısı dört.
17 — Görev başkanının, cinayete karar veren müzakere grubu ve başkanıyla anlaşma yaptığı, "müzakere süreci ve güç kullanarak ülkeye getirilmesi başarısız olduktan sonra maktulun konsolosluktan çıktığını" içeren yalan beyanda bulunarak bir rapor hazırladıkları ve Asiri'ye sundukları bilgisine ulaşıldı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.