Amerika Birleşik Devletleri'nin başına Donald Trump'ın geçmesiyle Washington-Pekişn ilişkileri tarihinin en kırılgan dönemini yaşıyor.
Trump Başkanlığındaki Amerika yönetimi, Washington ile Pekin ilişkilerinde yeni ve çok daha soğuk bir ilişki döneminin başlayacağının işaretini veriyor.
Amerikan yönetimi, Çin'in güçlenmesinden rahatsız olurken bu durumu Pekin'in kontrolsüz saldırıları olarak nitelendiriyor ve bu saldırılara karşı duracaklarını belirtiyor.
Amerika merkezli Wall Street Journal gazetesi Trump yönetiminin Pekin'i askeri, ekonomik ve politik olarak hedef aldığının altını çiziyor.
Üst düzey Beyaz Saray yöneticileri, Trump yönetiminin ilk 18 ayında, en büyük iki gücün ilişkilerinin Kuzey Kore'nin nasıl sınırlandırılacağı ve ticaretin yeniden dengelenmesi konusunda yapılan görüşmelerle şekillendiğini kaydediyor.
Beyaz Saray yetkilileri, Amerika ile Çin arasında yeni bir soğuk savaşın ortaya çıkması ve ciddi bir gerginliğin patlak vermesinin Trump yönetiminin tam da istediği şey olduğunu vurguluyor.
Geçtiğimiz hafta Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Mike Pence yaptığı bir konuşmada, Amerika'nın Çin'e karşı yeni bir yaklaşım benimsediğini söyledi.
Başkan Yardımcısı Pence göre, ABD'nin eski başkanları Bill Clinton, George Bush ve Barack Obama Çin'in meydan okumasını yanlış yanlış yorumladı. Stratejik ortak olarak gördükleri Çin, aslında stratejik bir rakibinde ötesinde stratejik bir düşmandı.
Pence, önceki Amerikan idarelerinin Çin'in suistimallerini görmezden geldiği ve uyaranları abartmakla suçladığı görüşünde. Pence, Trump'ın bu duruma sessiz kalmadığı, ayağa kalktığı ve savaşmakta ve kazanmakta ısrarcı bir tavır ortaya koyduğunu savunuyor.
Amerika'nın yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'da Çin'e karşı sert bir yaklaşım sergilenmesini savunanlar arasınd ayer alıyor.
Bolton Perşembe günü verdiği bir röportajda, Trump'ın Çin'in gördüğü en güçlü Ameirkan başkanı olduğunu söyledi.
Bolton açıklamasında, Trump'ın Çin'in uzun yıllardır uluslararası düzeni kullandığını ve Amerika'nın bununla mücadele edemediğine inandığını ifade etti.
ABD Hazine Bakanlığı Çin'nin yapacağı yabancı yatırımların ulusal güvenlik incelemelerini sıkılaştıran yeni kuralları açıkladı. Aynı gün Adalet Bakanlığı, Belçika'd abir Çinli istihbaratçının yakalandığını ve bu kişinin ticari sırları çalmaya çalıştığını açıkladı.
ABD Enerji Bakanlığı'ndan da Perşembe günü bir açıklama geldi. Açıklamada, Washington'un nükleer teknolojinin Çin'e ihracatının kesin bir şekilde kısıtlayacağı duyurduldu.
Washington'da ki yetkililer, Çin'in denizaltıları, uçak gemileri ve nükleer enerji santrallerini sivil nükleer teknolojiyi kullanarak yönlendirmeyi ve geliştirmeyi amaçladığını iddia ediyor.
Analistler, Amerika'nın daha çatışmacı bir Çin stratejisine geçişteki hızının Çinli yetkilileri şaşırttığını belirtiyor.