Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun temasları ardından düzenlenen ortak basın toplantısında ilan edilen bildiride üç garantör ülke Suriye’de IŞİD, Nusra Cephesi ve Kaide Örgütü tabanlı diğer terör örgütlerin nihai bir şekilde yok edilmeleri için aralarındaki işbirliği ve ortak çabaları sürdüreceklerini kaydetti. IŞİD ve Kaide tabanlı fert, örgüt ya da kurumların tamamen yok edilmesinde işbirliğini sürdürme kararının ilan edildiği bildiride; aynı zamanda bu teröristlerin başka ülkelere sızmalarını da önleme amaçlı ortak çabalarda bulunacakları ifade edildi.
Garantör ülkeler Suriye’nin egemenliği, toprak bütünlüğü ve selametine saygı gösterilip korunması gereğinin altını çizerek, herhangi bir tarafın herhangi bir icraatının bu temel ilkeleri sabote etmemesi önemini vurguladı.
Astana sürecinin Suriye’de durumların iyileştirilmesi ve radikal teröre karşı başarılarda önemli bir katkı sağladığını ifade eden garantör ülkeler; bu bağlamlarda ortak çabalar ve işbirliğini sürdürme üzerinde görüş birliği kaydettiler.
Garantör ülkeler Suriye’deki krizin askeri yollarla değil, siyasi yollarla çözülmesi gereğini bir kez daha vurgularken, siyasi çözüm sağlama ve Suriyeli taraflar arasında güveni pekiştirmede ortak çabaları sürdürme kararı aldılar.
Suriye’de gerilimi azaltma bölgeleri anlaşmaları kapsamında çalışmaları sürdürme ve pekiştirme gereği üzerinde görüş birliği kaydeden garantör ülkeler; fakat bu anlaşmaların Suriye’nin egemenliği, toprak bütünlüğü ve selametini hiçbir şekilde olumsuz etkilememesi gereğinin altını çizdiler.
Garantör ülkeler ayrıca Astana görüşmelerinin 9. turunun önümüzdeki Mayıs ayının ortalarında düzenlenmesi kararı aldı.