Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

"Şeyh Zakzaki'nin Serbest Kalmaması İçin Arabistan Baskı Yapıyor"

Nijerya İslami Hareketi'nin üst düzey bir yetkilisi Suudi Arabistan'ın bu ülkeye Şeyh Zakzaki'yi serbest bırakmaması için baskı yaptığını açıkladı. 

09 Ağustos 2017

Nijerya'daki gelişmelerle ilgili ve Şeyh Zakzaki'nin son durumuna ilişkin bilgi edinmek için Nijerya İslami Hareketi'nin üst düzey yetkililerinden Adem Suho, Mehr Haber Ajansı'na konuştu:
 
Şeyh Zakzaki'yle eşinin son durumu hakkında bize daha detaylı bilgiler verebilirmisiniz?
 
- Nijerya yüksek mahkemesinin verdiği tahliye kararına rağmen bu ülkenin hükümeti Şeyh'in serbest bırakılmasını engelliyor. 2 sene önceki saldırıda sol gözünü kaybeden Şeyh'in sağ gözü de hasar görmüştür. Şeyh'in eşinin de sağlık durumu iyi değil, zira saldırıda kendisine isabet eden mermi hala vücudundan çıkartılmadı. 
 
Nijerya İslami Hareketi yayınladığı bir bildiride Şeyh'in bu ülkenin askerleri tarafından "terörist" ilan edilebileceğini açıklamıştı. Bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
- Bu bildirinin İslami Hareket ile herhengi bir ilgisi yoktur ve bu tür girişimlerle hükümet tarafından bize baskı yapılmaya çalışılıyor. Bu bildiriyi açık şekilde yalanlıyorum fakat aynı zamanda da Şeyh Zakzaki'ye karşı komplo yapıldığına dair uyarıda bulunmak istiyorum.
 
Ululslararsı toplumun Şeyh Zakzaki'nin durumuyla ilgili sergilediği suskun tavrını nasıl yorumluyorsunuz? İran'ın bu konudaki tepkisi hakkında ne düşünüyorsunuz?
 
- Biz ululslararası toplumdan Nijerya hükümetini Şeyh'i serbest bırakması için baskı altına almasını talep ediyoruz. İran da kaanatimce yapabileceği kadar bu konuda çaba harcıyor.  İran sessiz kalmadı ancak bu ülkenin yargı erki, Şeyh Zakzaki'yle Nijerya Şiilerinin dosyasını BM'ye taşıyarak küresel çapta takip etme olanağına sahiptir.
 
Suudi Arabistan ile Nijerya hükümeti arasında herhangi bir bağlantı söz konusu mu?
 
- Nijerya Devlet Başkanı Suudiler ile ABD'nin çıkarları yönünde adım atıyor. Bu yüzden de Suudi rejimi onlara Şeyh'i serbest bırakmamaları için baskı yapıyor. Bunlara ilave olarak, Suudiler Nijerya ordusuna maddi destek sağlıyor.
 
Şeyh Zakzaki'yle Nijerya İslami Hareketi'nin Filistin konusu ve son zamanlarda tanık olduğumuz Mescid-i Aksa'nın kuşatılmasına karşı tepkisi nedir?
 
- Filistin meselesi Şeyh Zakzaki'yle İslami Hareket için epey önemlidir ve bu yönde de her yıl Kudüs Günü'nde binlerce İslami Hareket üyesi gösteri düzenleyerek Filistin'i destekliyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.