Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Trump Hükümeti Arabistan'a Silah Satmaya Yeniden Başladı

Barack Obama Hükümeti daha önce bazı silahların Arabistan?a satımını durdursa da Amerika?nın yeni hükümeti Suudilere bu silahları satmaya yeniden başladı.  

10 Mart 2017
Trump Hükümeti Arabistan'a Silah Satmaya Yeniden Başladı

Donald Trump’ın Dışişleri Bakanlığından elde edilen bilgilere göre, Amerika Başkanı Suudi Arabistan’a silah satışının yeniden başlamasını onayladı.
 
Riyad ve Washington arasındaki milyon dolarlık anlaşmaya göre, Amerika güdümlü füze teçhizatlarını Suudilere temin etti. Washington yetkilileri bu önerinin uygulanması için Beyaz Saray’ın onayının gerekli olduğunu söyledi.
 
Bu 1.15 milyar dolarlık anlaşma daha önce Amerika’nın eski Başkanı Barack Obama tarafından durdurulmuştu. Bu anlaşmanın durdurulmasının nedeni, Suudi Arabistan’ın Yemen’de bir cenaze törenine düzenlediği saldırı ve bu saldırıda onlarca sivilin hayatını kaybetmesi ve bu konunun uluslararası boyutta protestolara ve itirazlara neden olmasıydı.
 
Bu anlaşmanın ilk aşamada Amerika Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylanması, Trump Hükümetinin Yemen savaşında Suudi Arabistan ile yakın ilişkiler içinde olmak istediğini gösteriyor.
 
Amerika aynı zamanda geçen yıl aralık ayında, Suudi Arabistan’ın Yemen’e düzenlediği saldırıda sivillerin öldürülmesinden dolayı uluslararası boyutta protestoların düzenlenmesi ve itiraz seslerinin yükselmesiyle birlikte, Riyad’a tank ve zırhlı araç satışını da durdurmuştu.
 
Suudi Arabistan 2015 yılında itibaren Yemen’e hava saldırıları düzenlemeye başlamıştır. Bu saldırıları Yemen’in istifa eden Cumhurbaşkanı Abd Rabbuh Mansur Hadi’yi yeniden iktidara getirme ve Ensarullah hareketini zayıflatma bahanesiyle gerçekleştirmiştir. Bu saldırılarda şimdiye kadar 12 binden fazla Yemenli öldürülmüştür.
 
Pentagon, Suudi Arabistan’a istihbarat ve lojistik destek sağlayarak Yemen’e yapılan askeri işgale ortak olmuştur.
 
Aynı zamanda İngiltere Yüksek Mahkemesi Suudi Arabistan’a silah satım anlaşmalarını incelemeye başlamıştır. Bu araştırmalar, insan hakları aktivistlerinin İngiltere Başbakanı Theresa May Hükümetini Yemen’de işlenen suçlarda Suudi Arabistan ile iş birliği yapmakla suçlamalarının ardından başlamıştır.
 
Bu araştırma Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütünün desteği ile Silah Ticaretine Karşı Kampanyanın talebi üzerine gerçekleşmiştir.
 
İngiltere 2015 yılı mart ayında Suudi Arabistan’ın Yemen’e askeri işgalinin başlamasıyla birlikte Riyad’a 3.3 milyar dolarlık silah satışını onaylamıştır.
 
İngiltere 40 yıldır Suudi Arabistan’ın en büyük silah tedarikçisidir. İngiltere, Tornado ve Eurofighter savaş uçaklarını Riyad’a vermiş, bu Arap ülkesinin pilotlarına Yemen’deki savaşa katılmaları için eğitim vermiştir.
 
İngiltere Hükümeti aynı zamanda 1980 yılında 500’den fazla misket bombasını da yasa dışı bir şekilde Suudi Arabistan’a sattığını ve Riyad’ın bu bombaları Yemen savaşında kullandığını itiraf etmiştir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.