Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

ABD Özür Diledi,İran Askerleri Serbest Bıraktı

İran, ABD'nin, 2 botuna el koyulması ve 10 askerinin gözaltına alınması sonrası sergilediği tavrı eleştirdi. Karasularını teknik hata sonucu ihlal ettiği belirtilen askerler, ABD'nin özür dilemesinin ardından serbest bırakıldı. Genelkurmay Başkanı Firuzabadi de "Bu olay ABD Kongresi'ne ders olsun" dedi.  

13 Ocak 2016
ABD Özür Diledi,İran Askerleri Serbest Bıraktı

İran Devrim Muhafızları Donanması amirallerinden Ali Fedavi, dün İran karasularına 1 mil kadar girdiği söylenen 2 ABD botuna el koyulduğu, 10 askerin de gözaltına alındığı olay hakkında canlı yayında açıklamalarda bulundu. ABD’ye ait USS Harry S. Truman uçak gemisinin, İran karasularına giren botlara el koyulmasının ardından Körfez’de 40 dakika boyunca manevralar yaptığını ve ‘provokatif ve profesyonelliğe aykırı’ eylemlerde bulunduğunu söyledi.
 
Öte yandan teknik bir aksaklıktan dolayı İran karasularına girdiği açıklanan askerler, ABD'nin özür dilemesinin ardından serbest bırakıldı. Askerler uluslararası sulara götürüldü.
 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif ile görüştüğünü doğrulayan Fedavi, Zarif’in İran’ın karasuları ihlal edildiği için özür talep ettiğini aktarmıştı.
 
'AMAÇ CASUSLUKSA GEREKEN YAPILIR'
 
Farsi Adası'na götürülen askerlerin kısa süre içinde serbest bırakılacağına ilişkin iddiaları ‘spekülasyon’ olarak niteleyen Fedavi, askerlerin sorgulandıklarını belirtmişti. Fedavi, botların İran karasularına casusluk misyonuyla girdiğini tespit edilmesi halinde ise İran’ın ‘gerekeni yapacağını’ vurgulamıştı.
 
'DÜŞMANCA BİR AMAÇLARI YOK'
 
Ancak Fedavi yeni açıklamasında sorunun çözülmekte olduğunu, nihai talimatın beklendiğini ve 'düşmanca bir amaç' gütmeyen askerlerin ‘muhtemelen’ serbest bırakılacağını belirtmişti. İncelemeler sonucunda askerlerin navigasyon sisteminin bozulduğunu, bu yüzden İran karasularına girdiklerini tespit ettiklerini aktaran Fedavi, serbest bırakılmalarının uzun sürmeyeceğini vurgulamıştı.
 
Fedavi, bir ülkenin karasularına giren her türlü geminin —özellikle de askeri olanların- yetkilileri bu durumdan haberdar etmesi gerektiğinin de altını çizdi.
 
GENELKURMAY BAŞKANI: ABD'NİN SON HATASI OLMAYACAK
 
Diğer taraftan Genelkurmay Başkanı Hasan Firuzabadi, bu olayın Tahran’a yeni yaptırımlar getirmek isteyen ABD Kongresi’ne ders olması gerektiğini söyledi: “Bu olay, ki muhtemelen Amerikan güçlerinin bölgedeki son hatası olmayacak, ABD Kongresi’nde sürekli sorun çıkaranlara ders olsun.” 
 
 
Sputniknew
 
 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.