Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

İran'la Nükleer Anlaşma Resmen Yürürlükte

İran ile P5+1 ülkeleri arasındaki nükleer anlaşma, BMGK onayından 90 gün sonra yürürlüğe girdi. ABD Başkanı Obama nükleer yaptırımların kaldırılması dahil anlaşma yükümlülüklerinin yerine getirilmesine başlanması direktifi verdi. AB de yaptırımların kaldırılması için gerekli yasal çerçevenin kabul edildiğini açıkladı.  

19 Ekim 2015
İran'la Nükleer Anlaşma Resmen Yürürlükte

İran ile BM Güvenlik Konseyi (BMGK) ve Almanya’dan oluşan P5+1 ülkeleri arasında Avusturya’nın başkenti Viyana’da imzalanan nükleer anlaşma, BM Güvenlik Konseyi’ndeki onayının üzerinden 90 gün geçmesiyle dün yürürlüğe girdi. ABD Başkanı Barack Obama da dışişleri, hazine, ticaret ve enerji bakanlıklarına talimat verdi ve nükleer anlaşmanın uygulanmasında ABD’nin üzerine düşen yükümlülüklerin yerine getirilmesini istedi.

Obama’nın konuyla ilgili yazılı açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Nükleer anlaşma İran meclisinden geçti

"Tüm ilgili bakanlıkların ve kurumların yöneticilerine, Kapsamlı Ortak Eylem Planı'ndaki (JCPOA) ABD yükümlülüklerinin, ABD yasalarıyla uyumlu şekilde uygulanmasına başlamaları için direktif verdim. Bu yükümlülükler, JCPOA'da detaylandırıldığı üzere, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (IAEA) İran'ın tüm nükleer adımları tamamladığını onaylamasından itibaren nükleer yaptırımların kaldırılmasını da içeriyor. İran’ın taahhütlerine bağlılığını yakından izliyor olacağız. İran’ın sözlerinin her birinin tam olarak yerine getirilmesinden emin olmak için Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ve diğer JCPOA  katılımcılarıyla yakın çalışacağız.

Bu ileriye dönük önemli adımı memnuniyetle karşılıyorum. Ortaklarımızla bu kapsamlı anlaşmanın tamamen uygulanması için bizim İran’ın nükleer programına ilişkin kaygılarımızı içeren bu hassas çalışmaya odaklanmalıyız”.

YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASI İÇİN IAEA TEYİDİ BEKLENİYOR

Öte yandan anlaşmanın yürürlüğe girmesine ilişkin gazetecilere telekonferans yoluyla açıklamada bulunan Beyaz Saray yetkilileri, Tahran’ın nükleer programını sınırladığının IAEA tarafından teyit edilmesinden önce İran’a yönelik herhangi bir nükleer yaptırımın kaldırılmayacağını vurguladı.

İran’ın, anlaşmanın uygulanmasını iki ay gibi kısa sürede tamamlanmak istemesinin zor olduğuna işaret eden yetkililer, uygulamanın kısa sürede yapılmasından ziyade doğru şekilde gerçekleştirilmesinin kritik öneme sahip olduğunu belirtti.

 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.