Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Nükleer Anlaşma Iran Meclisinden Geçti

İran meclisi, P5+1 ülkeleriyle imzalanan nihai nükleer anlaşmanın uygulamaya geçirilmesine ilişkin yasa tasarısını kabul etti.  

13 Ekim 2015
Nükleer Anlaşma Iran Meclisinden Geçti

İran’ın resmi haber ajansı IRNA, İran ve BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 5 daimi üyesi ile Almanya’dan oluşan P5+1 ülkeleriyle temmuzda imzalanan nihai nükleer anlaşmanın, meclisten geçtiğini duyurdu. 
 
Meclisteki 161 vekilin 59’unun ‘evet, 13’ünün de ‘hayır’ dediği yasa tasarısında şu ifadeler yer alıyor:
“İran’da hiçbir hükümet nükleer silah üretme ve kullanma hakkına sahip değildir. Devlet küresel nükleer silahsızlanma politikasını aktif biçimde takip etmek ve insanlığı nükleer silah ve bu silahların yaygınlaştırılmasından korumak için her türlü uluslararası, yasal ve diplomatik çabayı vermekle yükümlüdür. Bu çabalara kitle imha silahlarından arındırılmış serbest bölgelerin kurulması dahildir.”
Öte yandan tasarıda, askeri tesislerin denetlenmesine ilişkin hususların üst düzey güvenlik yetkilileri tarafından onaylanması gerektiğini belirtiliyor.
 
Uluslararası Atom Enerji Kurumu’nun (IAEA), Tahran’ın anlaşmaya uyup uymadığına dair 15 Aralık’a kadar rapor vermesi bekleniyor.
 
 
 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.