Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri için hazırlıklarını tamamladı.
Genel Başkan Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri doğrultusunda, pazartesi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, salı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, çarşamba ise HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile bir araya gelecek.
Milletvekili seçimlerinin hemen ardından koalisyon hazırlıklarını başlatan Davutoğlu, ilk olarak muhtemel hükümet ortaklarının parti programlarını mercek altına alarak ortak hedeflerin tespiti için çalışma yaptırdı. Bu kapsamda, çeşitli parti kurullarında yapılan istişareler sonucunda,koalisyon ortağı olarak MHP ön plana çıkarken, bazı partililer de CHP ile koalisyon kurulabileceği yönünde görüşler öne sürdü.
Bunun üzerine, Davutoğlu'nun talimatıyla CHP ve MHP'nin seçim beyannameleri, programları ve seçim döneminde ortaya koydukları vaatleri ile AK Parti seçim beyannamesi ve programının karşılaştırılması ve ortak yönlerin belirlenmesi için çalışma yapıldı.
Başbakan Davutoğlu, CHP ve MHP için oluşturulan komisyonlar tarafından hazırlanan raporları da alarak bu partilerin genel merkezlerine gitmesi bekleniyor.
Davutoğlu'nun, ilk tur görüşmelerinde, herhangi bir ön koşul ve ön yargı olmaksızın görüşmelere başlama tarafı olduğu belirtiliyor.
Ahmet Davutoğlu, yüz yüze görüşmelerde, öncelikli olarak söz konusu parti liderlerinin koalisyona ilişkin kanaatlerini alacak ve AK Parti'nin görüşlerini paylaşacak.
Davutoğlu'nun özellikle seçimlerden sonra MHP ve CHP tarafından ortaya konan ve "kırmızı çizgiler" olarak ifade edilen bazı ön şartlara ise sıcak bakmayacağı ifade ediliyor.
Bütün genel başkanlar ile psikolojik bariyer olmaksızın görüşmelerde bulunmayı planlayan Davutoğlu, uzlaşılabilecek konuları ve partisinin hazırladığı raporlara göre ortak hedefleri gündeme getirecek.
İyi niyetli çabaları karşılıksız bırakmayacağı ve son ana kadar uzlaşmanın yollarını arayacağı belirtilen Davutoğlu, partisinin, Cumhurbaşkanlığı makamıyla ilgili tartışmaların koalisyon görüşmelerinin parçası haline getirilmesinin, siyasete ve ülkeye bir faydasının olmayacağı yönündeki görüşleri ile özellikle seçim neticesinde aldıkları yüzde 41'lik kesimin haklarının ve önceliklerinin önemini vurgulayacak.
Davutoğlu'nun, ekonomiyle ilgili olarak da Türkiye'nin büyüme politikası, cari açık, bütçe açığı, dış ticaret dengesiyle ilgili hedefler, finans piyasaları ve bankacılık disipliniyle ilgili ülke menfaati doğrultusunda uzlaşmanın yollarını arayacağı bildiriliyor.