Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Çanakkale Şehitleri 100. Yılında Anıldı

Bir asır önce kahramanlık destanı yazılan Çanakkale dün yeniden tarihi bir güne ev sahipliği yaptı. Çanakkale Kara Savaşları?nın 100?üncü yıldönümü yaklaşık 90 ülkeden temsilcinin katıldığı törenlerle anıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Prens Charles, Şehitler Abidesi'ne çelenk koydu. Erdoğan, ?Ortak acıları yeni düşmanlıklar üretmek için değil dostluğun, sevginin, barışın aracı haline dönüştürme konusunda Çanakkale?nin dünyaya örnek olmasını temenni ediyorum? dedi 

25 Nisan 2015
Çanakkale Şehitleri 100. Yılında Anıldı

ÇANAKKALE şehitleri, savaşın 100’ncü yılında dün ilk kez 18 Mart yerine 24 Nisan’da anıldı. 17’si devlet başkanı düzeyinde yaklaşık 90 ülkeden temsilcinin hazır bulunduğu, Kuran-ı Kerim ve İncil’den duaların okunduğu törende Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dünyaya barış çağrısı yaptı. Erdoğan, “Terörizm, ırkçılık, İslamofobi ve her türlü nefret içeren akımın çaresi işte buradadır. Biz bu yüzyılı barış yüzyılına dönüştürmek için her türlü işbirliğine hazırız” dedi.

Mehmetçik Anıtı’ndaki tören Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İngiltere Veliaht Prensi Charles tarafından Şehitler Abidesi'ne ayrı ayrı çelenk konulmasıyla başladı. Şehitler için saygı duruşunun ardından önce Kuran-ı Kerim okundu. Duayı Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez yaptırdı. Ardından bir papaz da İncil’den dua okudu. Müttefik Devletleri temsilen Galler Prensi, evsahibi olarak da Cumhurbaşkanı Erdoğan kürsüye çıktı. Erdoğan özetle şunları söyledi:

DÜNYANIN BU MESAJA İHTİYACI VAR

“Bulunduğumuz Gelibolu Yarımadası 1. Dünya Savaşı’nın en önemli cephelerinden birini oluşturuyordu. Yüz yıl önce mukaddesatlarını, vatanlarını ve şereflerini savunan yüzbinlerce askerimiz gözünü kırpmadan ölüme gitti. Aynı şekilde yüzbinlerce asker de kendi hayalleri ve hedefleri için karşı saflarda azim ve cesaretle savaştı. Çanakkale Savaşı buradaki milletler kadar cephede yer almayan milletlerin de kaderini etkileyen sonuçlar doğurdu. Bu savaştan dolaylı etkilenen ülkelerin temsilcileri de aramızda bugün. Burada bir araya gelen tüm ülkeleri, savaş yüzyılının sona erip barış yüzyılının başlaması çağrımızı paylaşan dostlarımız olarak görüyoruz. 1’inci Dünya Savaşı’nın sarsıcı etkilerinin devam ettiği günümüzde dünyanın bu mesaja çok ihtiyacı var. Gelibolu tüm dünyaya barış mesajı vermek için çok isabetli bir yer.

Geniş katılım

Törende Galler Prensi Charles ve oğlu Prens Harry, Arnavutluk Devlet Başkanı Bujar Nishani, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Mladen İvaniç, Cibuti Devlet Başkanı İsmail Ömer Guelleh, Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit, İrlanda Devlet Başkanı Michael D. Higgins, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanoviç, Katar Emiri Tamim bin Hamad El Sani, Makedonya Devlet Başkanı Gjorge İvanov, Mali Devlet Başkanı İbrahim Boubacar Keita, Nijer Devlet Başkanı Mahamadou Issoufou, Pakistan Devlet Başkanı Memnun Hüseyin, Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov yer aldı. Afganistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Orgeneral Raşit Dostum ile Sudan Cumhurbaşkanı 1’inci Yardımcısı Bakri Hassan Salih’in de katıldığı törenlerde, Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Yeni Zelanda Başbakanı John Key, Moldova Başbakanı Chiril Gaburici, Romanya Başbakanı Victor Ponta da bulundu.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.