Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

İsrail Nükleer Müzakereye Sızdı

Beyaz Saray yetkilileri, İsrail?in kapalı kapılar ardında İran ile yapılan nükleer müzakerelerde casusluk faaliyeti yürüttüğünü ve gizli bilgileri ABD?li senatörlere sızdırdığını söyledi. 

24 Mart 2015
İsrail Nükleer Müzakereye Sızdı

Amerikan Wall Street Journal gazetesine konuşan ve ismini açıklamayan yetkililer, İsrail’in muhbirler ve Avrupa’daki kontakları aracılığıyla İran ile nükleer görüşmelerin detaylarını elde ettiğini öne sürdü.

Yetkililer, İsrail’in elde ettiği özel bilgileri ABD’li senatörlerle paylaşarak Obama yönetimi üzerinde baskı kurmaya çalıştığını belirtti.

Nükleer müzakerelerde siyasi bir anlaşma çerçevesi oluşturulması için son tarih 31 Mart.

Nükleer müzakereler bölge ülkeleri arasında ilişkiler ve güç dengeleri açısından da büyük önem taşıyor.

Ortadoğu'daki İran etkisi nedeniyle endişeli olan İsrail ve Suudi Arabistan, olası bir anlaşmanın Tahran'ın elini daha da fazla güçlendireceğini öne sürüyor.

Bu yüzden iki ülke, nihai anlaşmanın sağlanmaması için ABD yönetimine baskı yapıyor. İran ile nükleer müzakereler konusu ABD siyasetinde de Obama yönetimi ve Cumhuriyetçiler arasında hızla tırmanan bir gerilim yarattı.

Nihai bir anlaşma sağlanması halinde İran'a yönelik yaptırımların kalkması da gündeme gelecek.

İran nükleer anlaşmaya uyuyor

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, nükleer müzakerelerde son tarih yaklaşırken yayınladığı raporda, İran’ın nükleer programıyla ilgili taahhütlerine uyduğunu açıkladı.

UAEK raporunda, İran’ın yüzde 5 üzerinde zenginleştirilmiş uranyum üretimi yapmadığı belirtildi.

Rapor ayrıca, İran’ın nükleer tesisleri ve reaktörlerinde de taahhütler dışında bir faaliyette bulunmadığını aktardı.

UAEK'e göre İran 2013 Kasım ayında varılan geçici anlaşmada verdiği sözleri tutuyor.

Söz konusu rapor, İsviçre’nin Lozan kentinde İran ile Batı ülkeleri arasında devam nükleer görüşmeler açısından Tahran adına olumlu etki yaratabilir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.