Her yıl yayımlanan ve 160 ülkedeki insan haklarının ele aldınığı "Dünya'daki İnsan Haklarının Durumu" raporunda, dünya liderlerinden sivilleri şiddetten korumak için daha hızlı kararlar almaları istendi.
Raporda; Suriye, Irak, Gazze ve Ukrayna gibi ülkelerde yaşanan krizlerle baş etmede BMGK'nın başarısız olarak nitelendi.
'ULUSLARARASI TEPKİ UTANÇ VERİCİ VE ETKİSİZ'
Genel Sekreter Salil Shetty, "2014, milyonlarca insan için şiddet dolu, korkunç bir yıl oldu. Devletlerin ve silahlı kuvvetlerin ihlalleri ile krizlere karşı verilen uluslararası tepki utanç verici ve etkisizdi. BM, 2. Dünya Savaşında gördüğümüz korkunçluklara bir daha şahit olmayalım diye 70 yıl önce kuruldu. Bugün ise hâlâ büyük ölçekli şiddet olayları ve bundan kaynaklanan mülteci krizleri yaşanmaktadır" ifadelerini kullandı.
'TERÖR ÖRGÜTLERİNİN ETKİLERİ ÜLKE SINIRLARINI AŞTI'
‘Boko Haram, IŞİD, El Şebab gibi grupların etkisinin ülkelerin ulusal sınırlarını aştığına' dikkat çeken Araştırma Müdürü Anna Neista da "Hükümetler, sivilleri korumanın yetkilerini aşıyormuş gibi davranmaya son vermelidir. Liderler, dünyadaki krizlere verdikleri tepkileri değiştirmelidir" dedi.
DURUM BU VE GELECEK YIL DA PARLAK GÖRÜNMÜYOR
Diğer taraftan 2015-16 yılları için tahminlerde de bulunuldu. "Dünya liderleri acil önlemler almadıkça, insan haklarının önümüzdeki yıllardaki durumu iç açıcı değil" denilen raporda, daha fazla insanın zalim grupların boyunduruğunda yaşamak zorunda kaldığı, ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı önlemler alındığının görüldüğü ve mülteci krizlerinin büyüdüğü belirtildi.