IŞİD'e karşı toplanan ve 40'a yakın ülkenin destek verdiği koalisyonun temsilcileri Paris'te izlenecek stratejileri görüşecek.
Toplantıya ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de katılıyor. Toplantıya ev sahipliği yapan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, IŞİD'in İngiliz vatandaşı David Haines'i infaz etmesinin ardından "acilen harekete geçilmesi gerektiği bir kez daha anlaşıldı" dedi.
Toplantıya Mısır, Irak, Lübnan, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri yetkililerinin de katılması bekleniyor.
Türkiye Anahtar Rol Oynamak İstemiyor
Konferansta Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil ediyor. Yardım sözü verseler de Türkiye, Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün operasyonda anahtar rol oynamak istemiyor. İncirlik Üssü’nün olası bir operasyona açılması ihtimali şimdilik uzak görülüyor. Bu ihtimale karşı Amerika ve Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki askeri üssü kullanmayı planlıyor. Fransa Savunma Bakanı Jean Yves Le Drian, operasyonun detaylarını belirlemek üzere bugün Abu Dabi’ye gitti.
Kim Katılacak, Kim ‘Hayır’ Dedi?
Çarşamba gününden bu yana koalisyon güçlerine daha fazla ülkenin katılabilmesi için diplomatik tura çıkan Kerry, konferanstan bir gün önce bazı ülkelerin kara birliği göndermeye hazır olduğunu, farklı biçimlerde 40 ülkenin askeri müdahale kararına katılacağını açıkladı. Kerry, Mısır, Irak, Ürdün ve 6 körfez ülkesinin desteğini de almayı başardı. Yaklaşık 10 kadar batılı ülke de operasyonun çekirdek kadrosunda yer almayı kararlaştırdı. Pazar günü Avustralya, 600 asker göndermeye hazır olduğunu açıkladı.
Konferansın ardından hızlanacak müdahaleyi yürütecek koalisyona Amerika başkanlık edecek. Ama Obama açıkça ne Suriye’ye ne de Irak’ kara birlikleri göndermeyeceklerini açıkladı. Amerika’nın planı bölgede Irak ordusu ve Kürtleri destekleyerek hava saldırısı düzenlemek. Ama er ya da geç Suriye’de kara çatışması gündeme gelecek.
Peşmerge’ye çoktan silah gönderen Paris ise kimyasal silah kullanıldığı dönemde Esad’a karşı askeri operasyon kararı alan ancak geri dönen Amerika’yla yola çıkmadan temkinli olmayı hedefliyor. Hollande, iç politikada düştüğü "Amerika’nın kuyruğu" suçlamalarına bir kez daha muhatap olmamak için kesin teminatlar almadan yola çıkmamayı planlıyor.