Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Suriye Uçağı Düşürüldü

Suriye?nin Türkiye sınırındaki Keseb kasabası yakınlarında saat 13.00 sularında bir savaş uçağı düşürüldü. Suriye'de vekalet savaşı veren teröristlere karşı yapılan saldırılarda, Suriye uçağının Türkiye sınırını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürüldüğü açıklandı. 

23 Mart 2014
Suriye Uçağı Düşürüldü

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamanın tam metni şöyle;

"Suriye’ye ait iki adet MIG-23 uçağının, Suriye hava sahasında kuzeye doğru uçuşu, 23 Mart 2014 saat 13.01’den itibaren Diyarbakır’daki Birleştirilmiş Kontrol İhbar Merkezi (BİKİM) tarafından 80 deniz mili mesafeden izlenmeye başlanmış ve Suriye uçakları Türk hududuna on deniz mili mesafeden itibaren Türk hava sahasına yaklaştığına ilişkin dört kez ikaz edilmiştir.

Yapılan ikazlar üzerine, Suriye uçaklarından birisi hava sahamıza girmeden bölgeden uzaklaşmış; ancak ikinci Suriye uçağı, uyarılara rağmen saat 13.13 sularında Hatay/Yayladağı’na bağlı Çamlı Tepe Hudut Karakolu bölgesinde Türk hava sahasına girerek yaklaşık bir kilometre kadar hava sahamızı ihlal etmiş, daha sonra batıya doğru yönelerek 1,5 kilometre kadar hava sahamızda uçmaya devam etmiştir.

Bu esnada bölgede hava devriye görevinde (havada hazır) bulunan iki adet F-16 uçağımızdan birisi, angajman kuralları gereğince saat 13.14’de Suriye uçağına füze atmış ve isabet alan Suriye uçağı hududun 1200 metre güneyinde ve Suriye topraklarında yer alan Kesep bölgesine düşmüştür. Uçağın Kesep bölgesine düşüşü, bölgede bulunan hudut birliklerimiz tarafından gözlemlenmiştir."

Erdoğan TSK'yı Tebrik Etti

Suriye savaş uçağının TSK tarafından düşürülmesiyle ilgili olarak açıklama yapan Erdoğan, "Bundan sonra tokadımız ağır olacak" dedi, TSK pilotlarını tebrik etti!

Başbakan Erdoğan, Kocaeli mitinginde TSK tarafından düşürülen Suriye jetiyle ilgili açıklama yaptı.

Uçağın Türk F-16’lar tarafından vurulduğunu açıklayan Erdoğan şunları söyledi:

Bizim sınırlarımızı, hava sahamızı ihlal ettiler. F-16'larımız kalktı ve bu uçağı vurdu.

Eğer sen benim hava sahamı ihlal edecek olursan, bundan sonra bizim tokadımız ağır olacak. Onun için ben başta Genelkurmay Başkanım olmak üzere, silahlı kuvvetlerimizi, o şerefli pilotlarımızı huzurlarınızda tebrik ediyorum, Hava Kuvvetlerimizi tebrik ediyorum. Mesele bu.

Suriye'den İlk Açıklama

Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türkiye, Suriye'nin egemenlik haklarına karşı şimdiye kadar eşi görülmemiş bir düşmanlık sergiliyor" denildi. Bazı iddialara da yer verilen açıklamada, silahlı muhaliflerin Suriye'ye girişini kolaylaştırmak için Türkiye'den topçu desteği verildiği öne sürülüyor.

SANA'nın haberine göre, askeri bir yetkili Suriye toprakları üzerinde teröristleri kovalayan Suriyeli bir savaş uçağının düşürdüğünü, pilotun paraşütle atlayıp kurtulmayı başardığını söyledi.

SURİYE SINIRINDAKİ TÜRK KÖYÜ ÖNLEM İÇİN BOŞALTILDI

Suriye'nin Lazkiye kentine bağlı Kesseb bölgesinde teröristler ile Suriye ordusu arasında dün başlayan çatışmalar sürerken, seken kurşunlar sınır kenarındaki Gözlekçiler Köyü camisi ve bazı evlere isabet etti.

Önlem amacıyla boşaltılan Gözlekçiler Köyü'nün yerleşim alanı dışında kalan kırsal bölgesine Suriye'den atılan 1 roket ve 1 havan mermisi düştü, kurşun isabet eden bazı evlerin camları da kırıldı.

Bu gelişme üzerine köy sakinleri, jandarma ekiplerinin gözetiminde çevre köylerdeki akrabalarının yanına taşındı. Olay nedeniyle, Yayladağı Sınır Kapısı'nda da askeri önlemler arttırıldı.

Suriye sınırına yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta bulunan köyde jandarma güçleri devriye görevini sürdürürken, yangın ihtimaline karşı bölgeye itfaiye ekipleri de yönlendirildi. Köyde, Suriye tarafında süren çatışmanın da sesleri duyulmaya devam ediyor. Boşaltılan köye ise güvenlik nedeniyle giriş çıkışlara da izin verilmedi.

Kesseb bölgesinde dün çatışmalar başlayınca, Çandır, Gözlekçiler ve Eyerci sınır köylerinde oturanlara evlerinden çıkmamaları ve sınıra yaklaşmamaları yönünde uyarı yapılmıştı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.