Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Afgan Komutandan Seçim Çağrısı

Afganistan'da faaliyet gösteren Hizbi İslami grubunun komutanı Gulbuddin Hikmetyar Afganistan'da yaklaşan seçimler için takipçilerini oy kullanmaya çağırdı.  

01 Mart 2014
Afgan Komutandan Seçim Çağrısı

Afganistan'da bulunan ve Afgan Rus savaşında Rusya'ya karşı büyük mücadeleler veren daha sonra da Amerikan işgaline karşı savaşan Hizbi İslami hareketinin lideri Gulbuddin Hikmetyar daha önceleri şiddetle karşı çıktığı seçimlerde oy kullanmayı teşvik etti.

Hikmetyar'ın bu çıkışı birçok kişide şaşkınlığa sebep olurken, bazı çevreler bunun bir taktik olduğunu ve Hikmetyar'ın siyaset üzerindeki etkisini artırmaya çalıştığını ileri sürüyor. Hikmetyar, daha önceleri yabancı ülkelerin işgali altında bulunan bir ülkede yapılacak seçimlerin meşru olmayacağını ve bu yüzden seçimlere karşı çıktığını söylüyordu.

Hikmetyar'ın bu tutumu, başında bulunduğu hareket olan Hizbi İslami'yi Afganistan'daki siyasetten tamamen soyutluyor ve sadece silahlı çatışma alanında varolmaya zorluyordu. Bu yüzden Hizbi İslami hareketinden birçok kişi Afganistan hükümeti saflarına veya başka grupların saflarına geçiyordu. Bunların içinde en bilinenlerinden birinin Kutbuddin Hilal olduğu biliniyor, Kutbuddin Hilal Hizbi İslami hareketinden ayrılmış ve Afganistan hükümetine yaklaşmıştı. Hilal, aynı zamanda Hikmetyar'a en yakın isimlerden biriydi.

Afganistan'da 5 Nisan'da yapılması planlanan seçimlerde Kutbuddin Hilal'in de aday olacağı açıklandıktan sonra, Hikmetyar taraftarlarının Hilal'e oy vermeleri çağrısında bulundu.

Hizbi İslami Hareketi'nden Hikmetyar'ın kararı ile ilgili yapılan açıklamada, her alanda mücadele ettikleri yabancılarla siyasi alanda da mücadele etmeleri gerektiği belirtilerek kararın doğru olduğu ifade edildi.

Hikmetyar'ın bu kararını değerlendiren bazı analistler ise, Hikmetyar'ın konumunun zayıfladığı için böyle bir karar aldığını, siyaset üzerinde etki alanı oluşturmaya çalıştığını ileri sürüyorlar.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.