Suriye'ye terör ihraç edilmesinin ardından ardından ilk kez muhalifler ve rejim temsilcilerinin masaya oturmasını sağlayan konferansın açılışı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un konuşmasıyla yapıldı.
Ban konuşmasında, "Suriye'de yaklaşık üç yıldır süren acı verici çatışmaların ardından bugün umut günü... Suriye halkına hizmet etmek için muazzam bir fırsat ve sorumluluğa sahipsiniz" dedi.
Ban'ın ardından konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da konferansa katılan tarafların "tarihi bir sorumluluk" taşıdığını ifade etti.
DAVUTOĞLU DA KONUŞACAK
Konferansta, BM Güvenlik Konseyi üye ülkeleri, Suriye yönetiminin temsilcileri ve muhaliflerin ardından ilk konuşma sırasına sahip ülke Türkiye. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, konferansta Türkiye'nin Cenevre-2 sürecine ilişkin görüşlerini ve beklentilerini aktaracak.
Cenevre Gölü kıyısındaki Montrö Sarayı'nda başlayan ve cuma günü Cenevre'de devam edecek konferansta muhalifleri Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) Başkanı Ahmed el-Carba, Suriye'yi ise Suriye Dışişleri Bakanı Dışişleri Bakanı Velid Muallim temsil ediyor.
Konferansa Türkiye'nin yanı sıra ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Almanya, Katar, Suudi Arabistan, Brezilya, Kanada, Norveç, Hindistan, Japonya, Endonezya, Güney Afrika, İsveç, İsviçre, Vatikan, Yunanistan, Belçika, Danimarka, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, İspanya, Güney Kore, Avustralya, Meksika, Mısır, Cezayir, Irak, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Fas katılıyor. Konferansın katılımcıları arasında Arap Birliği, Avrupa Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı da bulunuyor.