ikdad, Devlet Başkanı Beşar Esad’nı devrilmesi için baskı yapan Batılı güvenlik yetkilileri ile politikacılar arasında bölünme olduğunu ifade etti.
Esad karşıtı mücadele eden muhalif gruplar arasında cihat yanlısı örgütlerin güçlenmesi uluslararası toplumda kaygı yaratıyordu.
Geçecek hafta Cenevre’de düzenlenecek barış görüşmelerine Suriye hükümeti yetkilileri katılacaklarını duyurdu fakat ana muhalefet grubu Suriye Ulusal Koalisyonu, katılıp katılmayacakları konusunda henüz bir karara varamadı.
Muhabirler, muhalefetteki düzensizliğin Batı’yı öfkelendirdiğini ve Suriye hükümetine olan güveni güçlendirdiğini ifade ediyor.
Suriye Dışişleri Bakanı yardımcısı Mikdad, BBC’ye verdiği mülakatta Batılı hükümetlerin ‘sonunda Devlet Başkanı Esad’ın liderliğinden başka bir alternatif olmadığını anladıklarını’ söyledi.
Mikdad, ‘İngiltere istihbaratı dâhil Batılı istihbarat örgütlerinin yakın zamanda Şam’ı ziyaret edip etmediği’ yönündeki bir soruya, “Ayrıntıları vermeyeceğim ama evet, çoğu Şam’ı ziyaret etti” cevabını verdi.
“Batılı ülkelerin diplomatlarını Suriye’ye geri göndermeleri konusunda Suriye hükümetine talepte bulunulup bulunmadıkları” sorusunu da Mikdad şöyle yanıtladı:
“Evet, bize böyle yaklaşımlarda bulunan çok sayıda ülke var. Tabi bazıları Cenevre’yi bekliyor, bazıları ‘olasılıkları inceliyoruz’ diyor, bazıları da ‘güvenlik önlemleri konusunda işbirliği yapmak istiyoruz’ diyor çünkü Batı Avrupa’dan Türkiye’ye, Suriye’ye gönderdikleri teröristler kendilerine yönelik gerçek bir tehdit oluşturdu.”
15 Ocak 2014