Beyrut Kasabı olarak bilinen Şaron, 4 Ocak 2006'da geçirdiği beyin kanamasının ardından komaya girmişti. Perşembe günü durumu kötüleşen Şaron'un, hayati organları artık işlev görmüyordu.
İlk olarak 2001'de başbakanlık koltuğuna oturan Şaron'un cenazesine çok sayıda liderin katılması bekleniyor.
Tel Aviv'de yaşamını yitiren gasıp rejimin katil başbakanı, askeri ve siyasi hayatında tartışmalı kararlarıyla bilinen bir isimdi. "Beyrut Kasabı" olarak tanınan Ariel Şaron, İsrail devletinin kurulmasıyla sonuçlanan Arap-İsrail savaşında görev yaptı.
"Beyrut Kasabı" olarak dünya literatürüne giren Şaron, Beyrut'un batısındaki Sabra ve Şatilla mülteci kamplarında hayat mücadelesi veren Filisitinli mültecileri 1982 yılında bombalar ve kadın ve çocuklardan 3500 savunmasız Müslüman'ı katlederek şehit eder. "Elimizde olan topraklar bizimdir, elimizde olmayanlar da bizim olacaktır" sözüyle de dünyaya meydan okumuştu.
2000 yıllında Mescidi Aksa'ya kanlı ayaklarını bastığında Filistinli Müslümanlar "Tednis'i Mescid/Mescidin kirini temizleme" ayaklanmasını başlattılar.
Hastalığı uzun sürdüğü ve masrafları da çok fazla olduğu için İsrailliler daha önce de "fişini çekelim, masrafı çok" demişlerdi.
İsrail’den 1800 yeni yerleşim
Filistin'den gelen haberler, gasıp rejimin işgale devam ettiğinin ve Şaron'u aratmadığının kanıtı; İskân Bakanlığı dün Filistin topraklarında 1800’ü aşkın yeni yerleşim birimi inşaatı için ihale açtı.
Planlanan yerleşimlerin 801’i Batı Şeria’da, 1076’sı ise Doğu Kudüs’te Yeşil Hat üzerinde bulunan Ramat Şlomo mahallesinde inşa edilecek. Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas’ın sözcüsü Nebil Ebu Rdeneh, kararı kınayarak, bu adımın “ABD’lilerin iki devletli çözüme yönelik girişimlerine sekte vurduğunu” belirtti.
Başbakan Binyamin Netanyahu, üç hafta kadar önce, Filistinli mahkûmların serbest bırakılması sürecinin üçüncü adımı olarak yeni yerleşim inşaatlarına başlanacağını duyurmuştu. Aralık ayında üçüncü partide İsrail’de hapis yatan 26 Filistinli serbest bırakılmıştı.